Svijet
0

Zamjenik izraelskog premijera dao ostavku zbog optužbi za seksualno uznemiravanje

Klix.ba
Silvan Shalom (Foto: EPA)
Silvan Shalom (Foto: EPA)
Zamjenik premijera Izraela Silvan Shalom dao je ostavku na ovoj poziciji nakon što ga je sedam žena optužilo za spolno uznemiravanje. Shalom tvrdi da je nevin, ali da "ne želi više patiti".

Naime, jedna bivša saradnica prijavila je policiji kako joj je dotični nekoliko puta pokušao nasilno dodirnuti intimne dijelove tijela.

Nakon toga se zbog sličnih optužbi javilo još šest žena koje tvrde da ih je Shalom također uznemiravao dok su bile uposlenice institucija u kojima je ovaj političar radio tokom godina. Kako prenosi izraelski Haaretz, jedna žena je izjavila kako ju je Shalom jednom pokušao natjerati da ga oralno zadovolji.

Ipak, zamjenik Benjamina Netanyahua tvrdi kako je nevin, te kako neko "radi protiv njega".

"Dvadeset i tri godine radio sam u mnogim ministarstvima i državnim institucijama, a pritom sam svoje dužnosti uvijek obavljao marljivo i pošteno. Nije mi jasno čime sam zaslužio da neko pokušava sabotirati moj dosadašnji rad", izjavio je Shalom.

Kako je rekao, razlog njegovog abdiciranja je to što više "ne može podnijeti patnju i sramotu" koju nanose njemu i njegovoj porodici.

Izraelski državni tužilac Jehuda Weinstein pokrenuo je istragu protiv ovog 57-godišnjaka.

Shalom je oženjen i otac je dvoje djece.