David Petraeus
0

"Zamah talibana u Afganistanu je zaustavljen"

FENA
David Petraeus (Foto: AP)
David Petraeus (Foto: AP)
General David Petraeus rekao je u utorak zastupnicima u američkom Kongresu da su snage SAD-a i NATO-a u Afganistanu, kojima on zapovijeda, zaustavile zamah talibana u većem dijelu zemlje, ali je predvidio nastavak teških borbi u proljetnoj ofanzivi islamističkih pobunjenika, koji će pokušati vratiti izgubljenu teritoriju.

Svjedočeći pred senatskim Odborom za oružane snage, Petraeus je rekao kako je, prema procjeni NATO-ovog zapovjedništva u Afganistanu, "zamah koji su talibani imali u Afganistanu od 2005. zaustavljen u većem dijelu zemlje i preokrenut u nekoliko važnih područja".

Upozorio je, međutim, na krhkost postignutog napretka te najavio da će međunarodne i afganistanske snage zajednički nastojati učvrstiti i proširiti te dobitke u očekivanoj proljetnoj ofanzivi talibana, prenose američki mediji.

Ocijenio je kako ta "teško izborena postignuća američkih i NATO-ovih snaga u 2010. i početkom 2011." omogućuju da ovoga proljeća započne predaja odgovornosti za sigurnost afganistanskim snagama u nekoliko pokrajina.

Kazao je kako su ta postignuća također važna dok se on priprema "ponuditi mogućnosti i preporuke za predsjednika Baracka Obamu za početak povlačenja američkih snaga u julu". Obama je u decembru 2009. obećao da će započeti s povlačenjem američkih postrojbi iz Afganistana u julu 2011., tempom koji će odrediti uvjeti na terenu.

"Postignuti napredak stavlja nas na pravi put kako bismo ostvarili cilj dogovoren na Lisabonskom samitu NATO-a, koji predviđa da afganistanske snage preuzmu sigurnost u cijeloj zemlji do kraja 2014.", rekao je Petraeus.

Prema anketi Washington Post-ABC Newsa, objavljenoj u utorak, gotovo dvije trećine Amerikanaca više ne podupire vođenje rata u Afganistanu, koji će ove jeseni napuniti 10 godina trajanja.

Odgovarajući na pitanja članova odbora, Petraeus je rekao da još nije odlučio o opsegu američkog povlačenja koje će započeti u julu.

On je rekao da je zatražio sredstva za povećanje afganistanskih snaga sigurnosti za 70.000 pripadnika, te kako se predviđa da će afganistanske snage u konačnici imati od 352.000 do 378.000 vojnika.