SAD
0

Pentagon upozorio na rizik povlačenja iz Afganistana

FENA
David Rodriguez
David Rodriguez
U Washingtonu se očekuje da će predsjednik Barack Obama tokom nekoliko sljedećih sedmica objaviti opseg povlačenja američkih vojnika iz Afganistana, dok američki vojni čelnici upozoravaju da ta smanjenja ne smiju ugroziti napredak postignut na polju sigurnosti u proteklih godinu dana.

Glavni koalicijski zapovjednik u Afganistanu general David Petraeus uskoro bi trebalo da podnese Bijeloj kući opcije za povlačenje američkih snaga, izvještava VoA u ponedjeljak.

U decembru 2009. godine predsjednik Obama je objavio da će američke snage početi s povlačenjem iz Afganistana u julu ove godine. Također je odobrio razmještanje 30 tisuća dodatnih vojnika za borbu protiv militanata, čime se ukupan broja američkih vojnika u Afganistanu popeo na 100 tisuća.

Vojni dužnosnici kažu da je to povećanje dovelo do značajnog napretka na polju sigurnosti u nekadašnjim talibanskim uporištima. Međutim, dužnosnici Pentagona također upozoravaju da su ti rezultatu krhki i da bi se mogli izgubiti. Upozoravaju da bi bilo kakvo povlačenje trebalo biti postepeno i temeljeno na sigurnosnim uvjetima na terenu.

"Brine me oko povlačenja to što nije u potpunosti usklađeno sa sve većim afganistanskim kapacitetima ili je tako brzo da vojska i policija prave pogreške ili privremeno ostavljaju prazninu. Ako se to dogodi, talibani bi mogli povratiti svoj položaj među preplašenim stanovništvom", kaže zamjenik zapovjednika američkih snaga u Afganistanu general David Rodriguez.

Rodriguez kaže da je više od 284 tisuće afganistanskih snaga sigurnosti prošlo obuku diljem zemlje, što je povećanje od 50 posto u odnosu na 2009. godinu. Obuka afganistanskih snaga je ključna za tranziciju, kako kontrola nad sigurnosnom situacijom u sedam afganistanskih gradova i pokrajina treba biti prebačena sa stranih snaga na domaće za nekoliko sedmica.

"Moramo navoditi naše afganistanske partnera da počnu preuzimati sve više na sebe. U tom smislu moramo preuzeti veće rizike i imati veće povjerenje u njih", dodaje Rodriguz.

I dok međunarodne jedinice rade na izgradnji afganistanskih snaga, nasilje ne popušta. Talibani su pokrenuli kampanju zastrašivanja za koju general Rodriguez kaže da je usmjerena na uništavanje povjerenja Afganistanaca u njihovu vladu.

"Morat ćemo uistinu koncentrirati svoja nastojanja s afganistanskim partnerima na to da se spriječe ti užasni napadi kako se ne bi izgubilo povjerenje i vjera koju su Afganistanci sve više imali u područjima na koja smo se koncentrirali."

Sjedinjene Države i NATO kažu kako se nadaju da će sve borbene postrojbe biti povučene iz Afganistana do 2014. godine, kad bi afganistanske postrojbe trebale imati potpunu kontrolu nad sigurnosnom situacijom u zemlji.

Međutim, analitičari kažu da saveznici još uvijek nemaju jasne ciljeve za regiju nakon 2014. koji se svakako tiču i afganistanskih susjeda, posebno Pakistana.

Umirovljeni američki general David Barno bio je na službi u Afganistanu, a trenutno radi na Centru za novu američku sigurnost. On kaže da bi između 25 i 35 tisuća američkih vojnika trebalo ostati u Afganistanu i nakon 2014. kako bi se borili protiv Al-Qaide i ostataka talibana.

"Sjedinjene Države trebaju dugoročnu manju vojnu prisutnost u tome dijelu svijeta. To šalje nepogrešivu poruku da i dalje ostajemo predani toj regiji", smatra Barno.

Još jedna okolnost za razmatranje Bijeloj kući su troškovi rata u Afganistanu, koji u ovom trenutku iznose preko 100 milijardi dolara godišnje - kaže David Barno. "Mislim da ćemo morati tokom sljedeće tri i po godine pronaći načina da začepimo rupu kroz koju se odlijevaju milijarde dolara a da ne uništimo afganistansko gospodarstvo i pomognemo stvoriti nešto što neki nazivaju 'dovoljno zadovoljavajućim Afganistanom'".

Američki vojni dužnosnici očekuju od afganistanskih čelnika da u augustu odluče koja dodatna područja mogu biti prebačena pod sigurnosnu kontrolu afganistanskih snaga.