Komemoracija u Kongresu SAD
0

"Žalosno je da Mladić još nije uhapšen"

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
U američkom Kongresu održano je sjećanje na Srebrenicu; na panelu tim povodom, uz ostale, govorili su kongresmen Chris Smith te novinar Roy Gutman, koji je 1993. dobio Pulitzerovu nagradu za svoje izvještavanje o ratu u Bosni i Hercegovini.

Minutom šutnje su prisutni u Kongresu odali počast srebreničkim žrtvama. U izjavi koju je Glas Amerike objavio kasno u ponedjeljak kongresmen Chris Smith je rekao da je Srebrenica i dalje rana i Bosne i međunarodne zajednice.

"Potraga za Mladićem se mora intenzivirati. Žalosno je da se to do sada nije učinilo. Jedna je stvar izgubiti Bin Ladena negdje u planinama gdje se krije, ali što se tiče Mladića, uvijek je postojao osjećaj da neki znaju gdje se on nalazi, ali koji nisu htjeli biti otvoreni i pomoći da se on privede pravdi. Mislim da za dobrobit srpskog naroda, kao i onog u Republici srpskoj, sve mora biti objelodanjeno. Vrijeme liječi, ali liječi samo onda kada ima pravde. Mislim da mi moramo učiniti više i da nismo ni blizu dovoljno učinili. Ne možemo govoriti da smo zauzeti drugim stvarima, jer u našoj vladi postoji podjela rada. To je nešto na čemu bismo trebali insistirati svakog dana. Taj čovjek mora izaći pred lice pravde", kazao je Smith.

Roy Gutman, dopisnik Newsweeka iz ratne Bosne, bio je jedan od prvih novinara koji su svijetu objelodanili postojanje koncentracionih logora u BiH. On je sada urednik za inozemne vijesti za McClatchy Newspapers.

"Igrač broj jedan u Mladićevom hapšenju će očigledno biti Srbija. Međunarodna zajednica, zajedno sa SAD-om, želi da Srbija postane dio Evropske unije. Međunarodna zajednica je dala razne vrste poticaja toj zemlji, ali ne mislim da je Srbija djelovala na temelju tih poticaja. Stoga sam donekle pesimističan u vezi s izručenjem Ratka Mladića", kazao je Gutman.

Neki u Bosni i Hercegovini međutim još uvijek negiraju da je počinjen genocid. Milorad Dodik je izjavio da, iako su se možda desile strašne stvari, one nisu genocid, podsjetila je VoA.

"Oni koji negiraju genocid su isti kao i oni koji negiraju holokaust. Takav nedostatak priznanja dovodi do ogromnih patnji preživjelih, onih koji se brinu o preživjelima, kao i same države BiH. Potrebno je potpuno priznanje od strane onih koji znaju situaciju, a mislim da premijer RS-a dobro zna situaciju. Savjetovao bih da neki u Srbiji i RS-u budu otvoreni i transparentni u priznanju masovnog ubojstva više od osam tisuća Bošnjaka. Ne smijemo zaboraviti, jer zaboraviti znači izbrisati sjećanje na one koji su toliko propatili", smatra Chris Smith.

U saopćenju povodom 15. godišnjice Srebrenice predsjednik Barack Obama je rekao da bez pravde ne može biti trajnog mira u Bosni. Roy Gutman kaže da treba imati nešto više od pravde da bi se uspostavila država. "Osjećaj predsjednika Obame o pravdi je potpuno tačan, ali ono što je potrebno jeste čelništvo u restrukturiranju Bosne, kako bi ona mogla biti održiva zemlja", naglasio je Roy Gutman.

"Sada postoje dva entiteta koja ne mogu međusobno surađivati zbog sustava koji su uspostavili Amerikanci. Čak ni jedan od tih entiteta, a to je Federacija BiH, također ne funkcionira", dodao je Gutman.

Glas Amerike je također podsjetio da je kongresmen Smith svojedobno bio jedan od glavnih zagovornika u američkom Kongresu za ukidanje embarga na oružje.

"Kakva je to moralno iskrivljena ideja bila da se uvede embargo na oružje za Bosnu i Hrvatsku, kada je sva vojna komanda bila u Srbiji. Agresija je bila jednosmjerna, svi znamo da je Milošević bio agresor. I stavili smo tada embargo na oružje na zemlje nad kojima je izvršena invazija. To je bilo apsurdno. Kada sam se sa Miloševićem i još nekima na akademiji nauka sreo odmah nakon posjete Vukovaru, vidio sam kod njih mapu Velike Srbije, koja je uključivala Bosnu i Dubrovnik i još mnoga mjesta. Tada smo po povratku u SAD rekli: Jasno je da će oni će odmah nakon Hrvatske ući u Bosnu. Ali američka vlada je samo sjedila i gledala. Ni administracija prvog Busha ni Clintona nisu ništa učinile. To tada nije bio najsvjetliji trenutak naše politike", zaključio je Smith.