Svijet
0

Zaljevske zemlje finansiraju pobunjenike u Siriji

SRNA
Homs (Foto: AA)
Homs (Foto: AA)
Učesnici konferencije o krizi u Siriji rekli su danas da će Saudijska Arabija i ostale zemlje Persijskog zaljeva osnovati multimilionski dolarski fond za isplatu zarada članovima Slobodne sirijske armije i vojnicima koji dezertiraju iz regularnih oružanih snaga i pridruže se opoziciji.

Ovo će biti prva konkretna finansijska pomoć sirijskim pobunjenicima, u vrijeme dok se vodi međunarodna debata o tome da li pobunjenike treba podržati oružjem ili samo humanitarnim sredstvima.

Učesnici konferencije u Istanbulu govorili su pod uslovom da ostanu anonimni, pošto se o detaljima plana još vodi rasprava. 

Delegati iz nekoliko desetina zemalja sastali su se u Istanbulu da bi izvršili pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al Assada.

Konferencija se održava bez prisustva delegata Kine, Rusije i Irana, koji se ne slažu sa zapadom u vezi sa načinom na koji treba rješavati krizu.

"Sirijskom režimu ne treba dozvoliti po bilo koju cijenu da manipuliše mirovnim planom da bi dobio na vremenu", rekao je na otvaranju sastanka turski premijer Redžep Tajip Erdogan.

Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan saopštio je prošle sedmice da su vlasti u Damasku prihvatile njegov mirovni plan u šest tačaka, ali zapadne zemlje sumnjaju u iskrenost Asadove administracije.
Erdogan je sugerisao da treba razmotriti i vojne opcije ukoliko Sirija ne bude ispunila Ananov plan, a u Vijeću sigurnosti UN ne bude saglasnosti o suprotstavljanju Asadu.

Američki državni sekretar Hillary Clinton zatražila je da sirijske vlasti obustave operacije, čije su mete civili, ili će se suočiti sa "ozbiljnim posljedicama". 

Ona je naglasila da su SAD dostavile komunikacionu opremu sirijskoj opoziciji, te da razgovaraju sa svojim međunarodnim partnerima o najboljem načinu za proširenje podrške.

Prema procjenama UN, više od 9.000 ljudi poginulo je u Siriji od početka pobune protiv režima predsjednika Assada prije godinu dana.