Aisha Gaddafi
0

"Zahtjev da Gaddafi ode je uvreda za Libijce"

FENA
Aisha Gaddafi
Aisha Gaddafi
Zahtjev Zapada da libijski lider Moammar Gaddafi podnese ostavku "uvreda je za sve Libijce", izjavila je u petak njegova kćerka Aisha, nakon što su ga svjetski lideri ponovo pozvali da napusti vlast.

"Govoriti o Gaddafijevoj ostavci je poniženje za sve Libijce jer Gaddafi nije u Libiji nego u srcu svih Libijaca", izjavila je Aisha u rezidenciji libijskog lidera u Tripoliju, obraćajući se mladim pristalicama kojih je bilo nekoliko stotina.

"Želite da ubijete mog oca, pretvarajući se da štitite civile. Gdje su ti civili? Jesu li to ljudi koji nose mitraljeze, granate, ručne bombe?", upitala je Aisha, govoreći o zračnim napadima zapadne koalicije, prenosi AFP.

Velika Britanija, Francuska i SAD saopćile su u četvrtak da je budućnost Libije s Gaddafijem nezamisliva i da bi predstavljala "neopravdanu izdaju" ostatka svijeta.

Aisha je podsjetila da je u zračnom napadu Italije 1911. godine ubijen njen djed, a da sada pokušavaju da ubiju i njenog oca, prenosi Reuters.

Današnjim okupljanjem ispred rezidencije obilježena je 25. godišnjica američkog bombardovanja velikog kompleksa, gdje se nalaze i vojne kasarne.

Tadašnji predsjednik SAD-a Ronald Reagan tada je izjavio je da su ti napadi izvedeni u znak odmazde zbog umiješanosti Libije u bombaški napad na berlinski noćni klub.