Rusi zabrinuti
158

Zaharova: Ulazak Finske i Švedske u NATO izazvao bi vojni odgovor Moskve

S. M.
Maria Zakharova (Foto: EPA-EFE)
Maria Zakharova (Foto: EPA-EFE)
Moguće uključivanje Švedske i Finske u NATO imat će "ozbiljne" vojne i političke posljedice na koje Moskva neće ostati bez odgovora, upozorilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Uporni pokušaji NATO-a da "uvuče te zemlje u orbitu svojih interesa i oportunističke politike" nisu prošli nezapaženo od strane Rusije, rekla je Maria Zaharova, portparolka ministarstva.

"Sasvim je očigledno da bi ulazak Finske i Švedske u NATO imalo ozbiljne vojne i političke posljedice koje bi zahtijevale adekvatan odgovor ruske strane", istakla je ona.

Politika nedjelovanja u bilo kakvim savezima, koju tradicionalno sprovode Stockholm i Helsinki, Moskva vidi kao "važan faktor u osiguravanju stabilnosti u sjevernoj Evropi", dodala je Zakharova.

NATO je izrazio zadovoljstvo zbog onoga što je nazvao produbljivanjem saradnje sa Finskom i Švedskom, koje dijele vrijednosti bloka i doprinose njegovim operacijama.

Na samitu u junu, vojna alijansa predvođena SAD-om obećala je da će dalje jačati te veze "kao podršku našoj zajedničkoj sigurnosti, uključujući pripremu za upravljanje krizama, vježbe i razmjenu informacija i analiza".

Iste izjave ponovljene su i tokom posjete generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Stokholmu i Helsinkiju krajem oktobra.

Ranije ovog mjeseca, Moskva je izdala dva dokumenta – jedan upućen NATO-u, a drugi Washingtonu – tražeći garancije kojima bi se ograničilo gomilanja NATO trupa u blizini ruskih granica i zaustavljanje procesa primanja novih zemalja u Sjevernoatlantski savez.

"Zaustavljanje širenja NATO-a i raspoređivanje sistema naoružanja koji ugrožavaju našu sigurnost u blizini ruskih granica bit će glavna, ključna pitanja na predstojećim pregovorima sa SAD-om i NATO-om", rekla je Zaharova.

Švedske vlasti su ranije osudile inicijativu Kremlja, rekavši da će odbijanje bilo kakvog budućeg proširenja NATO-a smanjiti mogućnosti za donošenje nezavisnih političkih odluka. Finska vlada je također insistirala da treba da ima nacionalni manevarski prostor, uključujući i podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.