{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zagađenost doprinijela masovnom obolijevanju od raka

22.2.2013. u 20:53
3
4
Zagađenost doprinijela masovnom obolijevanju od raka
3
Zagađenost doprinijela masovnom obolijevanju od raka
U ovoj rijeci nekad se moglo plivati (Foto: AFP)
Kinesko ministarstvo zdravstva otkrilo je da u toj zemlji postoje sela u kojima je rak veoma često oboljenje, a da je razlog tome zagađenost vode i zraka.
Proteklih nekoliko godina mnogo se spekulisalo o ovim selima, a vladini zvaničnici sada su potvrdili da se suočavaju sa sve većim nezadovoljstvom stanovnika zbog rasta količina industrijskog otpada, opasnog smoga i drugih pojava štetnih po zdravlje i okolinu. Sve to su posljedice ubrzanog razvoja zemlje.

"Otrovne i štetne hemikalije proširile su se u rijekama i zraku, a neka mjesta su toliko ugrožena da ih nazivaju selima s rakom", istaknuto je u petogodišnjem programu izlaska iz krize, koji je predstavljen ove sedmice, prenosi AFP.

U izvještaju nije elaboriran ovaj fenomen, za koji ne postoji ni tehnička definicija, ali je istaknuto da su o njima javljali i strani i domaći mediji, nakon što je jedan kineski novinar 2009. godine objavio mapu sa više desetaka ovih ugroženih sela.

Iz ministarstva su priznali da se cijela Kina suočava s navalom štetnih hemikalija koje su zabranjene u razvijenim zemljama i predstavljaju dugoročno štetnu pojavu za ljudsko zdravlje i okoliš.

Advokat za okoliš Wang Canfa, osnivač centra za pomoć žrtvama zagađenja u Pekingu, u petak je kazao kako je ovo prvi put da se fraza "sela sa rakom" pojavila u zvaničnom vladinom dokumentu.

"To pokazuje da je ministarstvo okoliša priznalo da su zagađenja dovela do obolijevanja ljudi od raka. Pokazalo se da je ovaj problem privukao pažnju", rekao je Canfa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: