Stručna analiza
0

Najveća zagađenost zraka je u Kini

Klix.ba
Azijska razvojna banka i Univerzitet Tsinghua su nedavno objavili Nacionalnu okolišnu analizu, prema kojoj se među deset gradova sa najvećom zagađenošću zraka u svijetu nalazi čak sedam kineskih gradova.

Prema njihovim analizama, na ovoj listi su se našli Taiyuan, Peking, Urumqi, Lanzhou, Chonhqing, Jinan i Shijiazhuang. U ovom izvještaju također stoji da samo jedan posto od preko 500 kineskih gradova ima kvalitet zraka u granicama određenim standardima Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi Discovery.

Gusti smog je prekrio skoro cijelu Kinu. Peking već peti dan uzastopno ima povišen indeks zagađenosti zraka, a vidljivost je manja od 2.000 metara. Indeks kvaliteta zraka od 500 se smatra najgorim mogućim, a u Pekingu on iznosi rekordnih 755. Broj saobraćajnih nesreća je značajno povećan, a bolnice u Pekingu, Jinanu, Shijizhuangu i Nanningu su prepune pacijenata sa disajnim problemima. Radovi u konstrukciji i raznim industrijama su ograničeni, a vlada je također ograničila i vrijeme koje školska djeca smiju provoditi vani.

"Okolišni izazovi sa kojima se susreće Kina su mnogo komplikovaniji nego u drugim zemljama. Kako bi se poboljšao kvalitet zraka, vlasti moraju poduzeti razne mjere u urbanom planiranju i industrijskoj strukturi zemlje", kazali su eksperti.