|

Smog ponovo "zavio" Peking, stanovništvo izlazi s maskama

Smog ponovo "zavio" Peking, stanovništvo izlazi s maskama
0
F
FENA
29.1.2013. u 10:16
6
komentara
0

dijeljenja
Smog ponovo "zavio" Peking, stanovništvo izlazi s maskama Foto: AFP
Opasno visok nivo zagađenja zavio je Peking i sjever Kine u gustu sivu izmaglicu od smoga po drugi put za dvije nedjelje i natjerao vazduhoplovne kompanije da otkazuju letove, a gradske vlasti da upozore stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru.
Vidljivost je smanjena na 200 metara u centru glavnog grada Kine gdje pješaci i biciklisti ponovo nose maske probijajući se kroz smog i pored upozorenja vlasti da je zagađenje "ozbiljno".

Američa ambasada koja mjeri nivo sitnih čestica u vazduhu, takozvani PM2,5 izmjerila je zagađenje od 526 mikrograma po kubnom metru što je iznad skale normalnog indeksa mjerenja i više od 20 puta od dozvoljene zagađenosti po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi AP.

Ovaj put težak smog je osim zdravstvenih problema izazvao i glavobolje putnicima jer je u Kini ovo prva nedjelje i početak transportnog haosa i putovanja ljudi s jednog na drugi kraj zemlje da budu sa svojima za kinesku Novu godinu, 10. februara. Tradicionalno period pred i poslije Lunarne nove godine predstavlja najveću migraciju stanovnika na svijetu.

Peking je doživio izuzetno visoko višednevno zagađenje vazduha i prije dvije nedjelje kada je po očitavanjima američke ambasade zagađenost PM2,5 dostigla cak 886 mikrograma po kubnom metru.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...