Otkazani letovi
0

Smog ponovo "zavio" Peking, stanovništvo izlazi s maskama

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Opasno visok nivo zagađenja zavio je Peking i sjever Kine u gustu sivu izmaglicu od smoga po drugi put za dvije nedjelje i natjerao vazduhoplovne kompanije da otkazuju letove, a gradske vlasti da upozore stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru.

Vidljivost je smanjena na 200 metara u centru glavnog grada Kine gdje pješaci i biciklisti ponovo nose maske probijajući se kroz smog i pored upozorenja vlasti da je zagađenje "ozbiljno".

Američa ambasada koja mjeri nivo sitnih čestica u vazduhu, takozvani PM2,5 izmjerila je zagađenje od 526 mikrograma po kubnom metru što je iznad skale normalnog indeksa mjerenja i više od 20 puta od dozvoljene zagađenosti po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, prenosi AP.

Ovaj put težak smog je osim zdravstvenih problema izazvao i glavobolje putnicima jer je u Kini ovo prva nedjelje i početak transportnog haosa i putovanja ljudi s jednog na drugi kraj zemlje da budu sa svojima za kinesku Novu godinu, 10. februara. Tradicionalno period pred i poslije Lunarne nove godine predstavlja najveću migraciju stanovnika na svijetu.

Peking je doživio izuzetno visoko višednevno zagađenje vazduha i prije dvije nedjelje kada je po očitavanjima američke ambasade zagađenost PM2,5 dostigla cak 886 mikrograma po kubnom metru.