Muslimani razočarani
225

Zabranjeno serviranje halal mesa učenicima u Lancashireu u Engleskoj

Klix.ba
Foto: PA
Foto: PA
Hiljadama učenika u Lancashireu u Engleskoj više neće biti servirano halal meso nakon što su vlasti u ovoj zemlji izglasale rezoluciju koja zabranjuje halal klanje životinja, što je razočaralo muslimane koji žive u ovom gradu.

U rezoluciji koju je izglasalo državno vijeće, navodi se kako nadležni "prepoznaju i poštuju zahtjeve muslimanske zajednice za hranom koja bi se uskladila s njihovim vjerskim uvjerenjima", ali su "zabrinuti da klanje bez prethodnog omamljivanja prouzrokuje životinjama nepotrebni stres i patnju".

Prijedlog zabrane halal mesa u školama dao je predsjednik Općinskog vijeća Lancashirea Geoff Driver koji je rekao da je "odvratan i okrutan" način ubijanja životinja bez omamljivanja.

U skladu s pravilima iz rezolucije, sve životinje će morati biti omamljene prije klanja, a meso tih životinja služit će se u 27 škola za blizu 12.000 učenika. Zabrana halal mesa zasad se ne odnosi na piletinu, ali Općinsko vijeće najavilo je nastavak istrage o omamljivanju životinja prije klanja.

"Općinsko vijeće konsultirat će se s muslimanskom zajednicom o tome kako će se u školama moći služiti obroci koji su u skladu s njihovim vjerovanjima", izjavio je portparol Općinskog vijeća Lancashirea.

Međutim, Abdul Hamid Qureshi, vršilac dužnosti direktora Islamske zajednice u Lancashireu rekao je kako je razočaran odlukom Općinskog vijeća te kako je njihovo izglasavanje rezolucije bilo "nepotrebno". Dodao je i kako općinske vlasti prije uvođenja zabrane nisu tražile savjet nikoga iz Islamske ili Jevrejske zajednice.

"Ova odluka oduzima muslimanima i jevrejima prava koja su im garantirana zakonom. Odluka općinskih vlasti nam je nametnuta i ona će stvoriti konzervativne sporove u školama u kojima dosad nije bilo problema. Otvoreni smo za konsultacije, ali ne znam šta je spriječilo Općinsko vijeće da nas ranije kontaktira. Ne trebamo samo gledati način na koji se završava život životinja, već i kako s one tretiraju dok su žive", naglasio je Qureshi.

Inače, u Velikoj Britaniji postoje agencije za halal klanje životinja koje zadovoljavaju kriterije za puštanje halal mesa u prodaju. Međutim, u ovoj zemlji ne postoji neki standard za halal meso, odnosno nećete ga pronaći u britanskim mesnicama ukoliko se baš ne potrudite za to.