Turska
0

Zabranjeno nadlijetanje zračnog prostora izraelskim vojnim avionima

FENA
Turska je zabranila nadlijetanje svog zračnog prostora za sve izraelske vojne avione, reagirajući na taj način na izraelski napad 31. maja na humanitarni konvoj koji je prevozio pomoć Gazi, izjavio je u ponedjeljak turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

U tom je napadu ubijeno među ostalima devet nenaoružanih turskih civila koji su bili u pratnji konvoja.

Davutoglu je dodao kako bi se zabrana mogla proširiti i na civilne letove. Turske vlasti su prošle sedmice potvrdile da su zabranile prelijetanje turskog zračnog prostora dvama izraelskim vojnim avionima, objasnivši tada kako nije riječ o općoj zabrani.

"Izraelci se 'neće nikada izviniti' Ankari za napad 31. maja, izjavio je u ponedjeljak visoki dužnosnik ureda premijera Benjamina Netanyahua", želeći ostati anoniman.

"Izraelci se nikad neće izviniti, jer su branili vlastite stanovnike. Naši mladi vojnici imaju pravo braniti se kada im je život ugrožen. Naše je pravo spriječiti transfer iranskog oružja u Gazu", rekao je dužnosnik.

Davutoglu je izjavio kako će njegova zemlja prekinuti veze s Izraelom ukoliko se židovska država ne izvine za incident, prenose agencije.