{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VIDEO
/
Zabranjena knjiga o nestaloj Madeleine McCann

S
19.2.2010. u 09:44
0
0
Zabranjena knjiga o nestaloj Madeleine McCann
0
Zabranjena knjiga o nestaloj Madeleine McCann
Madeleine McCann
Sud u Portugalu podržao je odluku o zabrani objavljivanja knjige bivšeg policijskog detektiva Goncala Amarala o nestanku britanske djevojčice Madeleine McCann.
Riječ je o knjizi pod naslovom "Maddi: Istina ili laž" , čiji je autor predvodio prvobitnu istragu o nestanku djevojčice.

Amaralova knjiga, koja je objavljena 2008. godine, povučena je iz prodaje nakon objavljivanja sudskog naloga na zahtjev roditelja djevojčice, koji navode da su oklevetani, jer autor sugeriše da su oni lažirali otmicu, te da je njihova kćerka umrla u svojoj sobi u portugalskom odmaralištu.

Madeleine McCann nestala je iz sobe u odmaralištu Algarve 3. maja 2007. godine, nekoliko dana prije njenog četvrtog rođendana, dok su njeni roditelji večerali u obližnjem restoranu. Djevojčica do danas nije pronađena.

Njeni roditelji Kate i Gerry McCann označeni su kao osumnjičeni septembra 2007. godine, kada je Amaral "skinut" sa slučaja, jer je govorio protiv britanske policije. Međutim, deset mjeseci kasnije roditelji nestale djevojčice oslobođeni su sumnje.

Advokat McCannovih Isabel Duarte pozdravila je odluku suda, kojom se Amaralu zabranjuje da u medijima ponovi svoje optužbe. Prema njegovoj knjizi snimljen je i dokumentarni film.

Ona je pred sudom pročitala saopštenje roditelja u kojem se navodi da su osjetili olakšanje nakon odluke i da se nadaju da će ovo biti preokret nabolje u potrazi za Madeleine.

Bračni par potražuje odštetu za klevetu u odvojenoj građanskoj parnici protiv Amarala, ističući da će im isplata kompenzacije dodatno pomoći u potrazi za kćerkom, za koju vjeruju da je oteta.

Amaral je ocijenio da je sud prekršio njegovu slobodu izražavanja i najavio da će nastaviti pravnu borbu.

"Uvijek sam govorio da sam spreman da idem pred Evropski sud za ljudska prava", rekao je Amaral.


Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: