Svijet
0

Za većinu Amerikanaca Bushov drugi mandat neuspješan

FENA
Većina Amerikanaca smatra dosadašnji drugi mandat predsjednika Georgea W. Busha neuspješnim što bi moglo loše utjecati na izglede njegovih republikanaca na kongresnim izborima u novembru, pokazalo je u petak istraživanje javnoga mnijenja televizije CNN, lista USA Today i Gallupa.

Pedeset i osam posto ispitanika kaže da je Bushov drugi mandat, od kojega je protekla godina dana, do sada bio neuspješan, dok ga 38 posto smatra uspješnim.

Nešto manji broj, 52 posto smatra cijelo njegovo dosadašnje predsjedništvo neuspjelim, dok 46 posto drži da je bilo uspješno.

Bush je na konferenciji za novinare u četvrtak rekao da je u Bijeloj kući do sada zabilježio dobre rezultate te da će na platformi uspjeha voditi kampanju za svoje republikance na izborima za Kongres u novembru.

Amerikanci međutim misle drukčije. Većina od 51 posto rekla je da će vjerojatno glasovati za kandidata koji se protivi Bushu, a 40 posto za kandidata koji podržava predsjednika, prenijela je Hina.

Bushova popularnost ostala je nepromijenjena od sredine decembra, s 43 posto ispitanika koji su rekli da podržavaju način na koji on obavlja posao predsjednika.

Njih 54 posto ne podržava, utvrdilo je istraživanje provedeno od prošlog petka do nedjelje koje je obuhvatilo 1.006 odraslih Amerikanaca, uz marginu pogreške od +/- 3 posto.

Amerikanci su podijeljeni 49 posto prema 49 posto u pitanje Bushova poštenja. Premda je brojka onih koji smatraju Busha poštenim i vjerodostojnim poboljšana u odnosu prema novembru, kada ga je takvim držalo samo 46 posto, ona znači pad u odnosu na godinu prije kada ga je takvim označavalo 56 posto Amerikanaca.

Njih 53 posto reklo je da je Bushova administracija namjerno obmanula američku javnost tvrdeći da je režim Sadama Huseina imao oružje masovnog uništenja prije američke invazije 2003. Nakon napada takvo oružje nije pronađeno u Iraku.