|

"Za Uniju je 2010. u znaku zapadnog Balkana"

"Za Uniju je 2010. u znaku zapadnog Balkana"
0
S
SRNA
9.12.2009. u 11:45
3
komentara
0

dijeljenja
"Za Uniju je 2010. u znaku zapadnog Balkana"
Ministar inostranih poslova Austrije Michael Spindelegger istakao je da sve govori da će za EU 2010. godina biti u znaku zapadnog Balkana.
Spindelegger je na marginama Savjeta ministara inostranih poslova Evropske unije u Briselu, koji je donio opsežne zaključke o proširenju, rekao da EU danas šalje više konkretnih signala ohrabrenja našim partnerima na zapadnom Balkanu.

"EU je potvrdila da bi Hrvatska mogla da završi pregovore o pridruživanju 2010. godine, ako nastavi dalje da intenzivira reformske napore. Nakon što je EU okončala blokadu Prelaznog trgovinskog sporazuma EU dolazi nova dinamika procesa približavanja Srbije. Takođe, u dogledno vrijeme prilibližio se početak pregovora o pridruživanju sa Makedonijom", objasnio je ministar inostranih poslova Austrije.

Šef austrijske diplomatije rekao je da stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora i deblokadom pregovora sa Hrvatskom, Evropska unija ima odriješene ruke i može da postavi približavanje regiona ponovo na vrh svoje agende.

"Hrvatska je na jasnom kursu u pravcu članstva u EU, a, takođe, za druge partnere su vrata koracima približavanja otvorena. Očekujem da će, takođe, Sporazum o asocijaciji i pridruživanju sa Srbijom narednih mjeseci biti konačno odobren od strane članica“, podvukao je Spindelegger.

Prema njegovim riječima, Austrija će svakako i dalje konsekventno podržavati svoje partnere na Balkanu na njihovom putu ka Evropi.

Spindelegger je istakao da reformska politika u regionu time dobija novi zamajac i podvukao da pojedinačno zemlje moraju da povise reformski tempo i da se intenzivno koncentrissu na naredne korake - saopšteno je iz austrijskog MIP-a.

"To važi, takođe, za pozitivno vrednovanje saradnje Hrvatske i Srbije sa Tribunalom za ratne zločine. Zagreb i Beograd moraju dalje da se trude da intenzivno sarađuju sa Tribunalom", rekao je on.

U vezi sa diskusijom u Savjetu ministara o Turskoj Spindelegger je podsjetio na jasna očekivanja Evropske unije i zatražio pomjeranje Turske u vezi sa pitanjem Kipra.

"Pozicija Evropske unije je jasna: put do Brisela vodi takođe preko Kipra. Nepomjeranje ovog pitanja znači e i nepomjeranje u pregovorima. Evropska unija je već osam centralnih poglavlja pregovaranja zamrznula. To će ostati tako. Našu poruku su u Ankari, takođe, bez daljeg pooštravanja, dobro razumjeli", poručio je Spindelegger.
Prijavi grešku


Komentari (3)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...