Na liniji fronta
64

Za Ukrajinu se bori jedan od najsmrtonosnijih upravljača dronova: To je kao kompjuterska igra

V. K.
Fotografija ne oslikava osobu koja je navedena u tekstu (Foto: EPA-EFE)
Fotografija ne oslikava osobu koja je navedena u tekstu (Foto: EPA-EFE)
Od početka ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine veliku ulogu u samom načinu ratovanja igraju bespilotne letjelice. Tim povodom, novinari britanskog The Guardiana intervjuirali su čovjeka koji je opisan kao jedan od najsmrtonosnijih ukrajinskih upravljača dronova.

Prije nego što je Vladimir Putin započeo rat, Oleksandr (32) bio je IT stručnjak koji je radio u logističkoj kompaniji. Danas, njegova reputacija nije izgrađena na njegovim vještinama u svijetu IT-a već po broju ubistava dronovima kamikazama.

"Nisam sreo nikoga ko je uništio više od mene", priznaje.

Iako nije prijavljen u vojsci, Oleksandr se od početka rata nalazi oko linije fronta te pruža podršku vojnicima.

"Uništio je pet tenkova, pet borbenih pješadijskih vozila, jedan oklopni transporter, jedno borbeno izviđačko vozilo, dva višenamjenska laka transportera, kao i borbeno vozilo pješadije. Ukupno, uništio je 20 komada veoma vrijedne ruske opreme na bojnom polju", piše The Guardian.

Pored toga, Oleksandr je oštetio i dodatnih šest tenkova i deset oklopnih vozila. Sasvim dovoljno da ih izbaci iz borbe.

Iako ističe kako ne razmišlja o osobama sa druge strane, priznaje kako je nekada svjestan cijele situacije.

"U petak ujutro, njegove bespilotne letjelice napunjene eksplozivom ubile su dva ruska vojnika i ranile šestoricu u rovu u južnom dijelu Zaporožja. Napravili smo dobar posao", navodi.

Kada je riječ o cijenama bespilotnih letjelica, ukrajinska vojska ističe kako je cijena jednog drona oko 400 dolara, a troškove snose većinom donatori.

"Možemo da dobijemo ovaj rat sa dronovima. Veoma sam efikasan i spreman sam ovako da se borim do kraja rata", pojašnjava.

Na kraju razgovora, Oleksandr je rekao kako se uvijek trudi da se usavršava. Također, često koristi i neprijateljsku opremu koja se pronađe na liniji fronta.

"Pronašao sam potpuno napunjen ruski kamikaza dron koji je izgubio vezu sa centralom i pao. Nije tako loš kvalitet, ali mi ga činimo boljim. Ima jako dobru bateriju, ali ne tako dobar motor. Moram sve provjeriti, matičnu ploču i osigurače", rekao je.

Također, naveo je i kako sve shvata kao kompjutersku igru.

"To je kao da igrate kompjutersku igru. Zabavno je, znaš? Kada je zabavno, kada se opustite onda je i lako. Kada ste napeti, onda nije moguće raditi ispravno", zaključio je Oleksandr.