Tunis
0

Za tri dana legalizirane tri opozicijske stranke

FENA
Tri opozicijske stranke koje nisu bile priznate pod režimom svrgnutog predsjednika Zinea al-Abidina Ben Alija legalzirane su u tri dana, doznaje se u srijedu iz ovih stranaka.

Radi se o Zelenoj stranci Abdelkadera Zitounija, Socijalističkoj stranci ljevice Mohameda Kilanija i Radničkoj patriotskoj i demokratskoj stranci Abderrazeka Hammamija.

"Dobili smo službenu potvrdu u ponedjeljak", izjavio je Zitouni za AFP, dodavši da ga je primio šef vlade u tranziciji Mohamed Ghannouchi.

"Pola sata smo razgovarali o aktuelnoj situaciji u Tunisu ", dodao je on.

Jedan od osnivača Radničke partriotske i demokratske stranke Mohsen ben Hamed potvrdio je da je legalizirana njegova "progresistička" stranka koja se bori za "socijalnu pravdu i slobodu".

Lider Socijalističke stranke ljevice je izjavio da je u ponedjeljak njegova stranka dobila službenu potvrdu, četiri godina nakon što je zahtjev podnesen ministarstvu unutarnjih poslova.

U ponedjeljak je Mohammed Ghannouchi, posljednji premijer svrgnutog predsjednika, saopćio da će u vladi nacionalnog jedinstva biti tri lidera ozakonjene opozicije.