Svijet
0

Za subotu najavljen veliki antiratni protest u Washingtonu

FENA
Deseci hiljada mirovnih aktivista okupit će se u subotu u Washingtonu na antiratnom skupu koji bi mogao biti među najvećima od početka rata u Iraku 2003. godine, najavili su organizatori, prenosi u petak američka štampa.

Protestni skup na Nacionalnoj promenadi u središtu Washingtona i mimohod koji će proći blizu zgrade Kongresa na Capitol Hillu, predstavlja odgovor antiratnog pokreta u SAD-u na govor o stanju nacije predsjednika Georgea W. Busha i najavu slanja dodatnih 21.000 američkih vojnika u Irak.

Politika predsjednika Busha je "borba, rat, okupacija, smrt, razaranje, destrukcija i trošenje naših poreznih dolara", izjavila je Leslie Cagan, nacionalne koordinatorica "Ujedinjenih za mir i pravdu", krovne udruge koja je jedna od glavnih organizatora subotnjeg protesta.

"Narodu ove zemlje je dosta. Ove subote, potaknuti odlukom Bushove administracije o slanju još 21.000 američkih vojnika u Irak, stotine hiljada ljudi iz svih krajeva zemlje doći će u glavni grad da to jasno daju do znanja", kazala je Cagan.

Demonstranti će pozivati na okončanje okupacije Iraka i početak "urednog, brzog i sigurnog" povlačenja naših jedinica, rekao je Hani Khalil, glasnogovornik skupine, prenijela je Hina.

Protestni skup zakazan je za 11 sati ujutro po istočnoameričkom

vremenu (17:00 CET). Udrugu Ujedinjeni za mir i pravdu opisuje se kao krovnu udrugu 1.4000 lokalnih i nacionalnih organizacija.

Među najavljenim govornicima na skupu su Jane Fonda, antiratna aktivistica još iz vremena Vijetnamskog rata 70-ih, glumci Danny Glover, Tim Robbins i Susan Sarandon te borac za građanska prava Jesse Jackson.

Jedan od najvećih antiratnih protesta u Washingtonu od početka rata u Iraku, održan je 25. septembra 2005. uz sudjelovanje oko 300.000 ljudi, po procjenama organizatora, odnosno polovice tog broja, prema procjenama policije.