Svijet
0

Za sigurnost papine posjete Ankari zaduženo 2.700 policajaca

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Papa Franjo, vrhovni poglavar Katoličke crkve, koji je danas doputovao u posjetu Turskoj, na aerodromu Esenboga u Ankari dočekan je uz najviše počasti.

Papu Franju je u Ankari dočekao ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, koji će biti u pratnji pape tokom posjete turskoj prijestolnici. 

Dočeku su također prisustvovali i ambasador Vatikana u Turskoj Antonio Lucibello, ambasador Turske u Vatikanu Mehmet Pacaci, guverner Ankare Mehmet Kiliclar, turska umjetnica Serra Yilmaz te druge zvanice. 

Papa Franjo je po izlasku iz aviona pozdravio ministra Cavusoglua i sve one koji su ga dočekali. 

Nakon svečanog dočeka, papa i ministar Cavusoglu su na aerodromu obavili i kratak sastanak, a papa Franjo je tokom sastanka pio tradicionalni turski čaj. 

S druge strane, povodom dolaska pape na aerodromu su poduzete visoke mjere sigurnosti. Na krovu zgrade u kojoj su papa i ministar Cavusoglu razgovarali mogli su se vidjeti i snajperisti, a ispred zgrade vozila hitne pomoći. 

Za papu su pripremljena dva blindirana vozila, a ulicama kojima će proći papin konvoj su također pod visokim mjerama sigurnosti. Saznaje se da je za sigurnost zaduženo 2.700 policajaca, a putem kojim će proći papin protokol postavljene su zastave Vatikana i Turske. 

Papa Franjo boravi  u višednevnoj posjeti Turskoj, tokom koje će se sastati sa predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, premijerom Ahmetom Davutogluom, te liderima vjerskih zajednica u zemlji.

Papa će obići Anitkabir, mauzolej osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, a nakon sastanka sa predsjednikom Uprave za vjerske poslove Turske Mehmetom Gormezom bit će održana i konferencija za novinare.