|

Papa Franjo: Turska je most između kontinenata

Papa Franjo: Turska je most između kontinenata
2
A
Anadolija
28.11.2014. u 15:30
20
komentara
2

dijeljenja
Papa Franjo: Turska je most između kontinenata Foto: Anadolija
Papa Franjo, vrhovni poglavar Katoličke crkve, koji je danas doputovao u posjetu Turskoj, u glavnom gradu Ankari posjetio je Anitkabir, mauzolej osnivača Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka.
Papa je u mauzoleju Mustafe Kemala Ataturka položio vijenac sa crvenim i bijelim karanfilima na kojem je pisalo "Papa Franjo".

Nakon što je položio vijenac, papa Franjo je jednu minutu sam stajao ispred vijenca i molio se, a zatim je zauzeo mjesto u protokolu te odao počast minutom šutnje. 

Napuštajući Anitkabir, papa se na izlazu i fotografisao zajedno sa delegacijom, nakon čega se upisao i u knjigu utisaka. 

"Želja mi je da Turska, koja je prirodni most između dva kontinenta, bude ne samo mjesto krštanja puteva nego u isto vrijeme i mjesto za dijalog i zajednički zivot za žene i muškarce pripadnike svih kultura, nacionalnosti i vjera", napisao je papa u knjizi utisaka. 

U okviru posjete mauzoleju, papa je također obišao i dio muzeja gdje su izložene stvari i oružje koje je koristio Mustafa Kemal Ataturk.

Papa Franjo boravi u višednevnoj posjeti Turskoj, a za sigurnost njegove posjete Ankari zaduženo 2.700 policajaca.

Papa se u okviru posjete sastao i sa predsjednikom te zemlje Recepom Tayyipom Erdoganom, a planiran je sastanak i sa premijerom Ahmetom Davutogluom, te liderima vjerskih zajednica u zemlji.

 
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...