Više od očekivanog broja
47

Za opoziv Trumpa glasalo 10 republikanaca: Za njegove postupke nema opravdanja

V. K.
Republikanci okrenuli leđa Trumpu (Foto: EPA-EFE)
Republikanci okrenuli leđa Trumpu (Foto: EPA-EFE)
Zastupnički dom SAD-a izglasao je sa 232 glasa opoziv predsjednika Donalda Trumpa, a za tu opciju glasalo je i deset republikanskih zastupnika.

Višesatna rasprava o opozivu u Zastupničkom domu SAD-a, pokazala je još jednom brojne nesuglasice između demokratskih i republikanskih zastupnika. U toku same rasprave o opozivu, pored demokratskih zastupnika, za smjenu Donalda Trumpa javno se izjasnilo i šest republikanaca i to Dan Newhouse (Washington), John Katko (New York), Jamie Herrera (Washington), Adam Kinzinger (Illinois), Fred Upton (Michigan), Liz Cheney (Wyoming).

Zastupnik iz savezne države Washington Dan Newhouse tokom rasprave o opozivu, dobio je podršku demokratskih zastupnika za govor koji je održao.

"Moje kolege su odgovorne što nisu osudile izgrednike. Svi moramo biti bolji. Dijelovi opoziva imaju svojih nedostataka, ali neću to koristiti kao izgovor. Za Trumpove postupke nema opravdanja", rekao je Newhouse.

Nakon rasprave o opozivu koja je trajala više od dva sata, zastupnici su pristupili glasanju, a u međuvremenu, Peter Meijer republikanski zastupnik iz Michigana također se pridružio šestorci. Na kraju glasanja, broj republikanskih zastupnika koji su glasali za opoziv Donalda Trumpa porastao je na 10, a u međuvremenu, za opoziv Trumpa glasali su i republikanci Anthony Gonzalez, Tom Rice (Ohio) i David Valadao (California)

Opoziv Donalda Trumpa u Zastupničkom domu SAD-a prošao je manje-više očekivano, a da bi odluka postala pravomoćna, potrebno je da i Senat SAD-a potvrdi opoziv što će biti znatno teže s obzirom da je odnos snaga u Senatu izjednačen.

Vođa većine u senatu Mitch McConnell poslao je danas pismo republikanskim zastupnicima u kojima je naveo kako još nije odlučio da li će glasati za opoziv Donalda Trumpa te je istakao kako će o tome odlučiti na sjednici Senata kada se upozna sa svim pravnim aspektima ovog slučaja.

Opozivom koji je započeo Zastupnički dom SAD-a, Donald Trump je postao prvi predsjednik u historiji Sjedinjenih Američkih Država protiv kojeg je pokrenut postupak opoziva po drugi put. Prvi pokušaj opoziva u mandatu Donalda Trumpa propao je u januaru 2020. godine kada je Zastupnički dom također glasao za ovu opciju ali Senat SAD-a glasao je protiv.