Meksiko
0

Za mjesec dana ubijen i treći gradonačelnik

SRNA
Foto: ANSA
Foto: ANSA
Maskirani napadači ubili su Lopeza Garsiju, gradonačelnika mjesta El Naranho u državi San Luis Potozi na sjeveru Meksika.

Meksički predsjednik Felipe Kalderon u saopštenju je osudio ubistvo, nazvavši ga "kukavičkim i kriminalnim" činom. Ovo je za manje od mjesec dana treći gradonačelnik koji je ubijen u Meksiku.

    Krajem avgusta gradonačelnik grada u državi Tamaulipas je ubijen, a njegova kćerka je ranjena. Gradonačelnik grada Santijaga u državi Nuevo Leon ubijen je 18. avgusta.

    Još nema podataka o motivu napada, ali sve ukazuje na metode koje koriste meksički narkokarteli.

    San Luis Potozi graniči se sa državom Tamaulipas koja je zahvaćena nasiljem povezanim sa narkobandama i gdje su u avgustu masakrirana 72 migranta.
    
    Meksička vlada je saopštila da je uhapšeno sedam lica osumnjičenih za ubistvo 72 migranta iz Centralne i Južne Amerike.

    Američki državni sekretar Hilari Klinton rekla je da nasilje, povezano sa narkobandama u Meksiku, sve više podsjeća na "Kolumbiju od prije 20 godina", što je odmah izazvalo negodovanje meksičkih zvaničnika.
    Meksička vlada odbacila je bilo kakvo poređenje sa Kolumbijom.        

    Ono što je izazvalo najveću zabrinutost kod poslanika u meksičkom parlamentu jeste to što je Klintonova sugerisala da SAD razmatraju mogućnost da za Meksiko sprovedu plan sličan kao i za Kolumbiju, misleći pri tom na američki program za borbu protiv narkotika.

    Prema ovom programu, američke specijalne snage obučavaju kolumbijske vojnike dok su i instruktori SAD uključeni u kolumbijske vojne jedinice.

    Meksiko je oduvijek odbijao da dozvoli ulazak američkih snaga na svoju teritoriju.

    "Moramo jasno reći da u Meksiku nećemo dozvoliti nikakvu verziju `plana Kolumbija`", rekao je senator Santjago Kril, koji je član stranke meksičkog predsjednika "Nacionalna akcija".

    Senator Rikardo Monreal rekao je da američka pomoć Kolumbiji nije zaustavila šverc narkotika u toj državi.