Meksiko
0

Na zabavi ubijeno 17 ljudi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Napadači naoružani mitraljezima ubili su 17 ljudi, a ranili 10 na zabavi u meksičkom gradu Toreonu, rekli su policija i zvaničnici.

Napad se dogodio u zoru u centru za rekraciju u državi Koauila, u blizini meksičke granice sa SAD, kada su napadači upali na zabavu.

"Pucali su na sve što se kretalo", rekao je zvaničnik u kancelariji tužioca.

Za sada se ne zna ko je odgovoran za napad, ali je oblast u kojoj se nasilje dogodilo glavni put tranzita droge u SAD, oko koga se bore  kartel Sinaloa predvođen Hoakinom Kratkim Gusmanom i bandi Zetas sa sjeveroistoka Meksika.

Današnji napad uslijedio je nekoliko dana nakon što je narko banda aktivirala automobil bombu u gradu Sijudad Huarezu i ubila četiri osobe.

Savezna policija okrivila je za ovaj napad La Lineu, oružano krilo moćnog kartela Huarez i vjeruje se da je riječ o odmazdi kartela zbog hapšenja jednog njihovog člana.

Više od 26 000 ljudi ubijeno je u nasilju povezanom sa drogom širom Meksika  od kada je predsjednik Felipe Kalderon preuzeo dužnost. 
Porast nasilja zabrinjava Washington i potencijalne investitore u Meksiko, zemlji nekada poznatoj po političkoj stabilnosti.