Prokremaljska retorika
49

Za Mađare NATO vojnici u Ukrajini su put u treći svjetski rat: "To je zastrašujući rizik"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izjava zemalja članica NATO-a o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu približava opasnost od trećeg svjetskog rata, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u intervjuu za rusku državnu agenciju TASS.

Njegove su riječi odjek retorike Kremlja da bi prisutnost NATO trupa eskalirala situaciju i dovela do izravnog sukoba između NATO-a i Rusije, primijetio je ukrajinski portal Pravda.

Ove godine, nakon teških borbi i očito velikih gubitaka, Rusi su osvojili ratom opustošeni istočni ukrajinski grad Avdivka i zauzeli druga sela dalje na zapadu.

"Ako se govori o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu u ime nekih država članica NATO-a, to je stvarno opasno, jer se ne želimo suočiti s prijetnjom. Približava se zastrašujući rizik od izbijanja trećeg svjetskog rata", rekao je Szijjarto u intervjuu, koji je također tvrdio da je nemoguće poraziti Rusiju u Ukrajini.

Isporuke oružja

"Ali u isto vrijeme, dok se isporuke oružja sa Zapada nastavljaju, ni Rusija ne može dobiti veliku pobjedu", dodao je. Prema njegovim riječima, Budimpešta stoga insistira na pokretanju mirovnih pregovora između Moskve i Kijeva.

Prošlog mjeseca francuski predsjednik Emmanuel Macron izazvao je pomutnju rekavši da zapadni saveznici ne bi trebali isključiti slanje trupa u Ukrajinu.

Nekoliko zemalja, uključujući Češku, kazalo je da neće slati trupe u Ukrajinu. Druge zemlje, posebno iz istočnog krila NATO-a, naprotiv, podržale su čelnika Elizejske palače. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je, među ostalim, da bi zemlje NATO-a rizikovale nuklearni sukob slanjem svojih vojnika u Ukrajinu.

Szijjarto je intervju ruskoj državnoj agenciji dao na marginama foruma Atomexpo koji se proteklih dana održavao u Sočiju u Rusiji. Mađarski premijer Viktor Orban, koji održava bliske gospodarske odnose s Rusijom, već je u prošlosti izjavio da se rat može završiti samo pregovorima.

Nije rekao kako bi u sadašnjoj situaciji bilo moguće doći do mirovnih pregovora. Mađarska, koja je članica Evropske unije i NATO-a, odbija pružiti vojnu potporu Ukrajini i već dugo kritizira sankcije uvedene Rusiji zbog agresije na susjednu zemlju.