Rapidan porast
3

Za jedan dan u Južnoj Koreji potvrđena 52 nova slučaja zaraženih koronavirusom

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Južna Koreja je pojačala mjere kako bi suzbila širenje koronavirusa nakon što je broj zaraženih u naglom porastu drugi dan zaredom.

Premijer Chung Sye-kyun kazao je kako je ovo vanredna situacija te da su dva grada - Daegu i Cheongdo proglašena zonama posebne zaštite.

Ova država je zaključala i svoju vojsku nakon što su testovi nekoliko vojnika bili pozitivni na ovaj virus. Do četvrtka su bila potvrđena 53 slučajeva, a već danas su zabilježena 52 nova.

Ovo je sada druga zemlja po broju oboljelih nakon Kine i kruzera u Japanu. Prvi smrtni slučaj potvrdili su u četvrtak u gradu Cheongdo. Riječ je o muškarcu koji je dugotrajno liječen u mentalnoj zdravstvenoj ustanovi, a osim njega zaraženo je još 14 pacijenata.

Stanovnicima četvrtog najvećeg grada u ovoj zemlji Daeguu savjetovano je da ostanu kućama nakon što je utvrđeno da se koronavirus proširio u crkvi tokom vjerskog obreda gdje je prisustvovalo oko 400 vjernika. Obredi se sada održavaju putem interneta, a ulice grada u kojem živi 2,5 miliona ljudi su prazne.

Virus se nastavio širiti i globalno, a do sada je potvrđeno 1000 oboljelih i nekoliko smrtnih slučajeva u Aziji, Evropi, SAD-u i Africi.