|

Za deset godina EU će biti i politički ujedinjena

Za deset godina EU će biti i politički ujedinjena
0
S
Sarajevo-x.com
13.12.2010. u 21:30
4
komentara
0

dijeljenja
Za deset godina EU će biti i politički ujedinjena Schaeuble: Spremni razgovarati sa partnerima
Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble kazao je kako je njegova država spremna razgovarati o većoj harmonizaciji politike poreza u eurozoni, dodajući kako ćemo u narednoj deceniji vidjeti kako Evropa poduzima značajne korake ka političkoj uniji.
Izjava, koju su prenijeli najtiražni mediji u Njemačkoj, Bild i Sonntag, dolazi u vrijeme kada lideri u EU traže načine kako da odgovore na krizu te nađu mehanizme za finansijsku pomoć državama EU kojima ta pomoć treba.

Njemačka se prije protivila pozicima za usklađivanje fiskalne politike u eurozoni, ali, kako piše Euobserver, ova pozicija mekša. "Osnovna odluka je bila da se fiskalna i budžetska politika dogovara na nacionalnom nivou. Ukoliko to treba mijenjati, spremni smo razgovarati", kazao je Schaeuble.

"U deset godina imat ćemo strukture koje mnogo snažnije surađuju i koje se mogu opisati kao politička unija", dodao je njemački ministar finansija.

Sastajući se sa francuskim predsjednikom Nicolasa Sarkozyja u Freiburgu u petak, njemačka kancelarka Angela Merkel također je rekla kako lideri zemalja eurozone moraju izvući značajne pouke iz krize koja još uvijek traje, te učiniti korak naprijed ka političkim integracijama, uključujući i harmonizaciju porezne politike i zakona o radu.

"Ova inicijativa će donijeti brže približavanje ekonomija države eurozona i pokazati kako to nije samo trenutno pitanje nego i politička saradnja, koja se produbljuje", kazača je Merkel.

Dan ranije, premijer Luxemburga Jean-Claude Juncker je Berlin nazao "neevropskim" zbog odbijanja da podrži zajedničku granicu eurozone, potez za koji pojeidni eksperti tvrde da će pomoći stabilnosti trenutno poljuljanog monetarnog kluba.
Prijavi grešku


Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...