Svijet
2

Za biografsku knjigu "Ja sam Malala" Pakistanka će dobiti tri miliona dolara

FENA
Malala u bolnici u Velikoj Britaniji (Foto: AFP)
Malala u bolnici u Velikoj Britaniji (Foto: AFP)
Pakistanska djevojčica Malala Jusufzai, koja je preživjela napad talibana koji joj je pucao u glavu u oktobru prošle godine, potpisala je ugovor o objavljivanju knjige vrijedan gotovo tri miliona dolara.

Malala (15), koja se zalaže za obrazovanje djevojčica u Pakistanu, izjavila je da je biografska knjiga priča o njoj i o milionima ostalih djevojčica kojima je uskraćeno pravo na školovanje, prenosi BBC.

Njoj je pucao u glavu talibanski napadač u regiji Swat u Pakistanu.

Ona i njena porodica trenutno žive u britanskom gradu Birminghamu, gdje se nalazi na liječenju.

Knjiga pod nazivom "Ja sam Malala" bit će objavljena na jesen.

"Nadam se da će ova knjiga doći do ljudi širom svijeta, tako da mogu uvidjeti kako je teško za neku djecu da dobiju pravo na obrazovanje", kazala je ona.

"Želim ispričati svoju priču, ali to će također biti priča i 61 miliona djece koji ne mogu dobiti obrazovanje. Želim biti dio kampanje za omogućavanje prava na školovanje svim dječacima i djevojčicama. To je njihovo temeljno pravo", izjavila je Malala.

Izdavačka kuća Weidenfeld and Nicolson saopćila je da će knjiga biti "inspirativna priča o njenoj odlučnosti da ne ustukne pred ekstremistima".

Nakon ranjavanja i liječenja u Pakistanu i Velikoj Britaniji, Malala je dobila brojne nagrade za mir širom svijeta.

Njen otac je imenovan za UN-ovog savjetnika za obrazovanje, a Ujedinjene nacije proglasile su 12. juli kao Malalin dan.

Malalin fond, osnovan je u njeno ime i njene porodice, namijenjen je za pomoć u obrazovanju djevojčica u Pakistanu i širom svijeta.