{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Malala će dobiti novi dio lobanje i moći će čuti na lijevo uho

30.1.2013. u 20:06
12
16
Malala će dobiti novi dio lobanje i moći će čuti na lijevo uho
12
Malala će dobiti novi dio lobanje i moći će čuti na lijevo uho
Malala u bolnici u Velikoj Britaniji (Foto: Arhiv/AFP)
Britanski ljekari izvršit će operativni zahvat koji će promijeniti život pakistanske djevojčice Malale, kojoj su prošle godine talibani pucali u glavu.
Petnaestogodišnja Malala Yousufzai postala je poznata širom svijeta kada su je talibani pokušali ubiti samo zato što se borila za prava djevojčica na obrazovanje. Život su joj spasili uposlenici Queen Elizabeth bolnice u Birminghamu, koji će sada izvršiti još jedan operativni zahvat kako bi Malala imala normalan život.

Metak ju je pogodio kod lijeve obrve i umjesto da prođe kroz lobanju, prošao je kroz kožu dužinom cijele glave i završio u ramenu.

Tada joj se raspala najtanja kost lobanje, a oštećeni su i meko tkivo na dnu čeljusti, vrat i lijevi bubnjić.

U narednih 10 dana Malala će biti podvrgnuta dvjema operacijama tokom kojih će joj biti zamijenjen dio lobanje koji fali te će joj biti ugrađen složeni aparat za sluh.

Malala je jedno vrijeme bila na oporavku u porodičnoj kući, a sada se vratila u bolnicu. Pakistanska vlada je njenom ocu pronašla posao u Velikoj Britaniji.

Nakon napada pokrenuta je kampanja da se Malala nominira za Nobelovu nagradu, a postala je simbol bobre za ženska prava u Pakistanu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: