Nakon prošlogodišnjeg ranjavanja
8

Pakistanka Malala uspješno operisana u Velikoj Britaniji

Anadolija
Malala Yusufzay
Malala Yusufzay
Pakistanska aktivistica Malala Yusufzay (15), koju su talibani prošle godine ranili u glavu dok je ulazila u školski autobus, operisana je u Velikoj Britaniji, te joj je ugradnjom titanijum pločice nadomješten dio lobanje na kojem se nalazila rupa od metka.

Prema saopćenju bolnice "Kraljica Elizabetha“, u gradu Birminghamu u Velikoj Britaniji, operacija je trajala pet sati i izvedena je uspješno.

Zbog posljedica atentata, pakistanksa aktivistica za uključivanje ženske djece u sistem obrazovanja, izgubila je čulo sluha u lijevom uhu, tako da ljekari planiraju još jednu operaciju tokom koje će joj biti ugrađen slušni aparat.

Malalu su talibani pokušali ubiti u oktobru prošle godine. Razlog atentata na ovu djevojčicu je njeno zalaganje za pravo djevojčica na obrazovanje.

Prvu sedmicu nakon napada Malala je provela u bolnici u Pakistanu gdje joj je izvađen metak iz glave, a nakon toga se Velika Britanija ponudila da pomogne i Malala je prebačena u Brimingham na dalje liječenje.

Ona je nakon ovog događaja postala važan simbol u borbi protiv destruktivnih snaga koje žele spriječiti uspostavu demokracije, jednakosti i vladavine ljudskih prava u Pakistanu.