Svijet
37

"Yes, we can": Bijela kuća objavila video najljepših trenutaka iz Obaminog mandata

Klix.ba
Ostale su još samo dvije sedmice do kraja drugog predsjedničkog mandata Baracka Obame, a mnogi Amerikanci suočavaju se s određenom dozom nostalgije. Bijela kuća objavila je video najemotivnijih trenutaka Obame i Amerikanaca.

Video prikazuje Obamu u Ovalnom uredu okruženog svima koji su podijelili svoje najsretnije trenutke s predsjednikom, odnosno trenutke kada su sa Obamom dijelili poznatu parolu "Yes, we can".

Upravo je ova parola dovela Obamu na vlast. Obama je, u liku senatora iz Illinoisa, bio pravo osvježenje na političkoj sceni Amerike. Ko je mogao pretpostaviti da će upravo ovaj čovjek, kao predsjednik, voditi Ameriku kroz neke od najvećih trijumfa, ali i turbulencija u novijoj historiji ove zemlje.

"Rekao bih da je trenutak u kojem sam pokucao na prozor Ovalnog ureda bo vrhunac mog postojanja", rekao je američki glumac i stand up komičar Jerry Seinfeld.

"U trenutku kada me Obama izabrao bila sam toliko sretna i emotivna da sam plakala. Hvala predsjedniče što ste došli u Vijetnam", rekla je jedna žena iz Vijetnama.

Jedna Amerikanka kaže da je tada prvi put osjetila kako bijela kuća pripada svima.

Glumica Kerry Washington osjetila se slično. Kaže da je prvi put zaista bila dio konstrukcije zajedništva "We the people".

"Posjetivši Kubu Obama je promijenio sva dotadašnja pravila. Rekao je: 'Ono što smo do sad radili nije bilo efektno' i u tome je sažet smisao svega", rekao je glumac Tom Hanks.

Glumac Leonardo DiCaprio kaže da je Obama bio veoma inspirativna ličnost.

Jedna srednjoškolka je opisala kako je na nju djelovalo to što joj je Obama odgovorio na pismo, jer je za nju to značilo da ona kao učenica trećeg razreda nešto znači i da može napraviti neku promjenu.

Pristalicama Obamine politike u narednim godinama preostaje jedino nada u bolju budućnost.