Smanjiti napetost
0

Xi telefonski razgovarao s Trumpom o Sjevernoj Koreji

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je američkom kolegi Donaldu Trumpu kako se nada da će sve strane pokazati suzdržavanje oko sjevernokorejskog pitanja i da se Kina protivi svakoj akciji koja je u suprotnosti s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, javili su u ponedjeljak državni mediji.

Xi je rekao tokom telefonskog razgovora s Trumpom da bi sve strane trebale učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi izbjegle povećanje napetosti na Korejskom poluotoku, javila je kineska državna televizija.

Xijev apel dolazi u vrijeme kada je američki predsjednik Donald Trump poslao grupu ratnih brodova u vode kod Korejskog poluotoka kao znak upozorenja, u jeku strahovanja da bi Sjeverna Koreja uskoro mogla izvesti još jednu nuklearnu probu, prkoseći sankcijama Ujedinjenih nacija.

Razbješnjena primicanjem američke borbene grupe, prkosna Sjeverna Koreja je saopćila da je slanje američkog nosača aviona USS Carl Vinson "izuzetno opasan čin onih koji planiraju nuklearni rat kako bi izveli invaziju na Sjever", prenosi Reuters.