Na marginama susreta
88

Xi Jinping se naljutio na kanadskog premijera, održao mu predavanje tokom samita G20

V. K.
Justin Trudeau i Xi Jinping tokom rasprave (Screenshot: The Guardian)
Justin Trudeau i Xi Jinping tokom rasprave (Screenshot: The Guardian)
Iako su na sastanku G20 koji je održan u Indoneziji održani brojni bilateralni susreti, čini se kako je jedan od ovih sastanaka nije završio onako kako je planirano.

Između ostalog, u Indoneziji su bilateralni susret održali predsjednik Kine Xi Jinping te premijer Kanade Jastin Trudeau. Nakon sastanka, Trudeaovi saradnici su prije svega sa kanadskim medijima podijelili sve detalje njihovog susreta, a upravo je taj čin i razljutio Xi Jinpinga.

Tokom samita u Indoneziji, Xi Jinping, vidno frustriran, porazgovarao je s kanadskim premijerom o ovoj temi te mu je rekao kako nije prikladno da se detalji sastanka dijele sa medijima.

"Sve o čemu razgovaramo je procurilo u novine, to nije prikladno. Razgovor nije vođen na taj način. To nije način na koji funkcioniše diplomatija", rekao je Xi Jinping.

Ipak, ni Trudeau mu tokom ove rasprave nije "ostao dužan".

"U Kanadi vjerujemo u slobodan, otvoren i iskren dijalog i to je ono što ćemo imati i dalje. Nastavit ćemo raditi na konstruktivnom zajedničkom radu, ali bit će stvari i oko kojih se nećemo slagati", poručio je Trudeau.

Na kraju, Xi Jinping je rekao Trudeau kako se prije toga moraju stvoriti uslovi za takav razgovor, nakon čega su lideri Kanade i Kine otišli na suprotne strane.

Inače, nakon sastanka Xi Jinpinga i Trudeaua, kanadski premijer je naglasio kako Kina pokušava potkopati kanadsku demokratiju.

"Trudeau je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog sumnje da se Kina miješa u unutarnje stvari Kanade", pisali su kanadski mediji.