Prvi govor
2

Xi Jinping najavio "veliku kinesku renesansu"

FENA
Xi Jinping (Foto: AFP)
Xi Jinping (Foto: AFP)
Novi kineski predsjednik Xi Jinping najavio je u nedjelju "veliku kinesku renesansu" u svom prvom govoru kao šef države.

Xi se u nedjelju obratio zastupnicima na zatvaranju Svekineskog nacionalnog kongresa koji ga je u četvrtak izabrao za novog predsjednika države, čime je završena generacijska smjena vlasti u Kini koja se tradicionalno odvija jednom u deset godina.

"Nastavit ćemo se boriti za kineski socijalizam i veliku renesansu kineske nacije", najavio je Xi, koji bi na čelu države trebao biti dva petogodišnja mandata.

Kako javlja BBC, Xi je održao patriotski govor u kojem je pozvao na jedinstvo nacije i naglasio da će ekonomski razvoj biti prioritet kineske komunističke partije. Govorio je i o potrebi borbe protiv korupcije i ublažavanju sve većih razlika između bogatih i siromašnih u zemlji.

Upozorio je i kinesku vojsku, rekavši da mora unaprijediti svoje sposobnosti "u zaštiti nacionalnog suvereniteta i sigurnosti".

Nakon Xijeva govora i novi kineski premijer Li Keqiang obratio se javnosti održavši pres-konferenciju. Najavio je smanjenje birokracije u zemlji i smanjenje javne potrošnje.

"Bit će smanjenje, a ne povećanje, broja ljudi kojima se plaća isplaćuje iz proračuna", kazao je Li.

"Bit će smanjenje, a ne povećanje iznosa koji se troši na stanovanje državnih dužnosnika, kupovinu službenih vozila i na dnevnice", dodao je.

Prije sedmicu dana Kina je najavila veliko restrukturiranje svoje vlade, kako bi se unaprijedila njena učinkovitost i ugled, koji su počesto narušeni brojnim skandalima. U tome se posebno ističe najavljeno raspuštanje ministarstva željeznica, najopterećenijeg skandalima i korupcionaškim aferama. Borba protiv mita i korupcije posebno se ističe kao prioritet nove vlade Lija Keqianga.

Li je najavio i da će do kraja godine biti gotov zakon o reformi sistema "logora za preodgoj".

Sistem radnih logora za preodgoj uveden je u kinesko pravosuđe 50-ih godina uglavnom za političke i vjerske disidente i policiji i drugim sigurnosnim službama daje ovlasti da bez optužnice zatvore ljude do četiri godine. Procjene broja osoba koje su prošle kroz takve logore idu od nekoliko stotina hiljada do nekoliko miliona. Taj sistem danas je predmet kritika, čak i u kineskim službenim medijima, zbog brojnih zlostavljanja.

Govoreći o vanjskoj politici, Li je naglasio važnost daljnjeg razvoja odnosa sa Sjedinjenim Državama, uprkos čestim neslaganjima. "Zajednički kinesko-američki interesi važniji su i 'teži' od nesuglasica", kazao je Li.

Američke optužbe da Kina stoji iza hakerskih napada na agencije američke vlade i kompanija nazvao je "neutemeljenima".

Novi predsjednik Xi je na dužnosti naslijedio Hua Jintaoa, a premijer Li zamijenio je Wena Jiabaoa koji su na svojim dužnostima bili zadnjih deset godina.