Počelo zasjedanje parlamenta
0

Kina: 3.000 delegata bira novo rukovodstvo

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U Pekingu je u utorak počelo 12. zasjedanje Nacionalnog narodnog kongresa na kojem 3.000 članova kineskog parlamenta treba zvanično da potvrdi izbor novog rukovodstva zemlje.

Premijer Wen Jiabao je na početku zasjedanja u Palati naroda na Trgu Tjenanmen podnio izvještaj o radu vlade.

Wen je ocijenio posljednjih pet godina vlade kao "izuzetan period", navodeći uspjehe u oblasti istraživanja svemira i elektronike, i postavio ciljeve druge ekonomske sile na svijetu.

Novi čelnici Kine trebalo bi na funkcijama da ostanu narednih pet godina.

Generalni tajnik Komunističke partije Kine Xi Jinping (59) trebalo bi zvanično da bude izabran za predsjednika Republike i na tom mjestu naslijedi sadašnjeg šefa države Hu Jintaoa. Li Keqiang (57) bit će izabran za nasljednika premijera Jiabaoa.

U godišnjem govoru o radu valde, odlazeći premijer je istakao da lideri više neće zalagati za rast po svaku cijenu i da će prioritet imati socijalni programi, javljaju agencije.

Wen je rekao da će novo kinesko rukovodstvo voditi "opreznu monetarnu politiku" i predvideo rast u 2013. godini od 7,5 posto i inflaciju od 3,5 posto. On je rekao i da će za 10,7 posto biti povećan budžet za odbranu.

Prošle godine je ekonomski rast u Kini bio najniži u posljednjih 13 godina i iznosio je 7,8 posto, dok kineska ulaganja u odbranu svake godine značajno rastu već dvije decenije. Prošlogodišnji budžet za odbranu je u odnosu na prethodni bio veći za 11,2 posto i iznosio je 670,2 milijardi juana ili 106,4 milijardi dolara. Kina veća ulaganja u odbranu pravda tvrdnjom da su ona u toj sferi doprinjela globalnom miru i stabilnosti.

Wen je govorio o "kontradiktornostima" s kojim je Kina suočena, navodeći primjer ekonomskog razvoja s jedne i okoline i prirodnih resursa s druge strane.

Odlazeći premijer je naveo da će se novo rukovodsvo Kine "zalagati za promociju 'zelenog' razvoja".

Wen nije govorio o mogućoj promjeni politike jednog djeteta, uprkos starenju stanovništva, i poručio da će vlada "nastaviti politiku planiranja porodice".

Kongres se odvija u sjeni brojnih slučajeva korupcije članova partije o kojima je pisala zvanična štampa, ali o kojima su se informacije prenosile i internetom.

wen, o čijoj se porodici takođe pisalo zbog bogatstva od 2,2 milijardi dolara do kojeg je došla 2007., kratko je rekao da će "vlasti pojačati borbu protiv korupcije".

Na Kongresu će se tokom deset dana usvajati mjere o kojima je odluku prethodno već donijela Partija, uključujući odluke o novom rukovodstvu i spajanju nekih ministarstava.

Zasjedanje se završava 17. marta, kada će Wenov nasljednik, Li Keqiang, održati pres-konferenciju.