Partijski kongres
31

Xi Jinping najavio modernizaciju najveće vojske na svijetu, šta će to značiti

B. R.
Xi Jinping, predsjednik Kine (Foto: EPA-EFE)
Xi Jinping, predsjednik Kine (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Kine Xi Jinping je na Kongresu Komunističke partije najavio promjene u strukturi, djelovanju i potencijalu najveće vojske na svijetu.

Kineska vojska je u posljednjih deset godina brzo unaprijedila pomorske snage i sposobnost raketnih napada, obračunala se s korumpiranim oficirima, unaprijedila komandne aktivnosti te izgradila baze u onome što je agencija Reuters nazvala pomorsko srce jugoistočne Azije.

Na redu su izazovni potezi, a to su korijenita promjena u zapovjedništvu armije od dva miliona ljudi.

Time Jinping ima priliku za učvrsti rukovođenje vojskom i da je modernizuje. Očekuje se da će na partijskom kongresu, koji je počeo 16. oktobra i koji se održava svakih pet godina, biti imenovani novi oficiri koji služe pod predsjednikovom šestočlanom komisijom zbog toga što će se četvorica članova penzionisati.

Pretpostavlja se da će penzionisati potpredsjednike ovog predsjedničkog tijela, a to su generali Xu Qiliang i Zhang Youxia koji je bio blizak Jinpingov saradnik. Obojica generala imaju po 72 godine.

Od novih oficira se očekuje da će integrisati vojsku, a što se smatra ključnim za eventualni napad na Tajvan. Tog mišljenja su pojedini azijski i Zapadni vojni atašei i analitičari. Cilj je ispuniti višegodišnji predsjednikov zahtjev da se vojska može boriti i pobjeđivati u ratovima.

Diplomatski izazovi rastu, jer je modernizacija kineske vojske suočena sa već tradicionalnom američkom strateškom dominacijom u istočnoj Aziji. Stručnjaci smatraju da će Jinpingova komisija morati napraviti vojnu bazu u inostranstvu i omogućiti pristup pomorskim lukama za svoju flotu.

Osim toga, konstatovali su da će se morati pozabaviti vanjskim pritiskom zbog nuklearnog oružja. Proces vojne modernizacije mogao bi biti zakomplikovan zbog usporenog ekonomskog rasta.

Najveći nedostatak novih članova predsjedničke komisije jeste to što nemaju borbena iskustva, što nije slučaj sa nekim od njihovih prethodnika. Zhang i član komisije general Li Zuocheng, za kojeg se također očekuje da će biti penzionisan, posljednja su dva oficira koja su se borila u graničnom sukobu s Vijetnamom, a koji se desio nakon kineske invazije 1979. i koji je trajao do kasnih 80-ih.

Izbor novih članova komisije otkrit će koji su vojni prioriteti kineskog predsjednika. Prema Reutersovoj ocjeni, ovaj izbor bit će izbalansiran unapređenjem političkih komesara, jer je njihova stalna obaveza da osiguraju da vojska služi Komunističkoj partiji, a ne državi.

Komisija sarađuje sa Stalnim komitetom Politbiroa, a predsjednik je na čelu oba tijela. Pojedini smatraju da od Stalnog komiteta zavisi odluka o tome da li će se izvršiti invazija na Tajvan, a ne od komisije. Ono što je Jinpingu najvažnije jeste da ima odane kadrove.

U Ministarstvu odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) ocjenjuju da se nuklearna snaga Kine razvija mnogo brže od očekivanog. Jinping bi trebao biti ponovo izabran za predsjednika i pretpostavlja se da će broj nuklearnih bojevih glava u sljedećih pet godina njegovog mandata porasti na 700, a da će taj broj do 2030. biti 1.000, piše agencija Reuters.