Svijet
0

Xi Jinping: Kina želi i dalje sarađivati sa SAD-om, potrebno je obostrano uvažavanje

Xinhua
Ban Ki-moon, Xi Jinping i Barack Obama (Foto: Xinhua)
Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u subotu kako Kina ima želju za nastavkom saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama kako bi odnosi dvije zemlje ostale na dobrom putu.

Xi se sa američkim predsjednikom Barackom Obamom susreo u istočnokineskom gradu Hangzhou netom prije početka Samit G20. On je naglasio da dvije države moraju sarađivati po principima koji zahtijevaju obostrano poštovanje, dobrobit obje strane, te izbjegavanje konflikta i konfrontacija.

Xi je napomenuo da je vrlo važno kontrolisati razlike između dvije zemlje kako bi se osigurao kontinuitet razvoja bilateralnih odnosa.

Dosadašnji dogovori su donijeli seriju konkretnih rezultata u polju trgovine, borbi protiv klimatskih promjena i u uspostavi mehanizma povjerenja između vojski Kine i SAD-a, tvrdi Xi.

Značajan progres registrovan je i na polju cyber kriminala, liječenju ebole u Africi, saradnje u vezi iranskog nuklearnog programa...

Xi je rekao da su dvije države uradile plodonosan posao kroz saradnju u sklopu G20. Također, Kina je izrazila želju da će zajedno sa SAD-om i drugim zemljama postići dobre rezultate u sklopu Samita G20.