Svijet
9

Zaključci Samita G20: Svjetska ekonomija se može vratiti na put rasta i napretka

Xinhua
Kineski predsjednik Xi Jinping (Xinhua)
Učesnici velikih svjetskih ekonomija složili su se danas da koriste višestruke politike uključujući fiskalne, monetarne i strukturalne reforme kako bi izbjegli kratkoročne rizike i istražili potencijal za srednjeročni i dugoročni rast, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak na Samitu G20.

Samit G20 bi trebao iscrtati stazu za svjetsku ekonomiju, rekao je Xi, dodajući da je u procesu suočavanja sa trenutnim ekonomskim rizicima i izazovima najvažnije zadržati mirno i stabilno okruženje.

"Vjerujemo da kroz zajednički trud svih uključenih strana možemo svjetsku ekonomiju vratiti na snažnu, održivu, balansiranu i inkluzivnu stazu rasta", rekao je Xi.

Članovi G20 složili su se i da poboljšaju antikorupcionu kampanju uključujući osnivanje centra za istraživanje repatrijacije bjegunaca i oduzimanja imovine u Kini.

Članovi su formulirali i visoke principe za osobe tražene zbog korupcije.

"Korumpirani službenici se neće imati gdje skriti na teritoriji članova G20", rekao je Xi.

Na Samitu su se susreli predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama i predsjednik Rusije Vladimir Putin, te razgovarali o situaciji u Siriji i Ukrajini. Sastanak je trajao duže nego planirano ali čini se bez opipljivih rezultata.

Obama je rekao da ove dvije strane imaju ozbiljne razlike u stavovima ali da i dalje postoji mogućnost da se napravi određeni pomak.

Pregovori u vezi situacije sa Sirijom će se nastaviti, rekli su glasnogovornici.

Samit G20 počeo je u nedjelju, a završava se u ponedjeljak.