Svijet
0

Wolfowitz bi mogao podnijeti ostavku u srijedu

FENA
Predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz, optužen za nepotizam, mogao bi u srijedu podnijeti ostavku, prema sporazumu koji mu omogućava da spasi obraz, izvještava nekoliko američkih medija.

Prema dužnosnicima Svjetske banke, koje navodi televizijski kanal ABC, administratori ove multinacionalne institucije rade na finaliziranju "scenarija izlaska", omogućavajući Wolfowitzu da u srijedu podnese ostavku "a da pritom djelimično sačuva obraz".

Pregovori su zapali u "kritičnu fazu", potkrijepio je kanal CNBC.

Zasad se od Svjetske banke ili advokata Paula Wolfowitza ne može dobiti nikakav komentar o ovim informacijama.

Administrativno vijeće Svjetske banke sastalo se u srijedu da razmotri optužbe protiv njenog predsjednika.

Administratori se moraju izjasniti o izvještaju komiteta ad hoc zaduženog za istragu o tom skandalu, kojim dolazi u pitanje ostajanje Paula Wolfowitza na čelo ove institucije.

Ovaj izvještaj, objavljen u ponedjeljak, zaključuje da je Wolfowitz prekršio etičke propise, lično tražeći da se njegovoj prijateljici Shaha Rizi, također službenici ove institucije, znatno poveća plaća.

Na saslušanju u utorak, Wolfowitz je zatražio milost od ovog vijeća koje mu prijeti smjenom te obećao da će promijeniti metode svoga rukovođenja.

Bijela kuća, koja je dosad u cijelosti podržavala bivšeg jastreba Bushove administracije, saopćila je u jutarnjim satima da se sve opcije razmatraju.