Svijet
37

Wilmington: Policajci ubili paralizovanog muškarca u invalidskim kolicima

Klix.ba
Američki mediji objavili su video na kojem se vidi kako su policijski službenici Wilmingtona usmrtili muškarca u invalidskim kolicima.

Policajci su došli u naselje Delware po pozivu u kojem je rečeno da se na ulici nalazi muškarac koji se navodno upucao. Kada su stigli, pronašli su Jeremyja Mcolea u invalidskim kolicima "naoružan pištoljem", tvrdi šef policije Bobby Cummings.

Na snimku se vidi kako policajac prilazi 28-godišnjaku s uperenim pištoljem i govori "pokaži mi svoje ruke i baci pištolj".

McDole se micao u svojim kolicima prije nego se uhvatio za svoju jaknu. Tada su policajci zapucali od čega je preminuo. Njegova majka Phyllis McDole kazala je kako smrt njenog sina nije pravedna.

"Bio je u invalidskim kolicima, paralizovan od struka prema dole. Na videu se ne vidi da je izvadio oružje. Potrebni su mi odgovori", kazala je.

Cummings je rekako kako niko od policajaca nije želio ubiti tog čovjeka. Pucnjavu istražuje Odsjek za kriminal i profesionalne standarde jedinice zajedno sa Uredom za građanska prava i javno povjerenje pri Ministarstvu pravosuđa Sjeverne Caroline.

Ujak McDolea, Eugene Smith, rekao je kako je razgovarao sa svojim nećakom na 15 minuta prije ubistva.

"Imao je torbu s knjigama ali nisam vidio pištolj. To je bila egzekucija. Boli me briga da li je crnac, bijelac ili nešto drugo", rekao je.

Smith je dodao kako je njegov nećak pušten iz zatvora prošle godine i da je živio u staračkom domu. Bio je osuđen za posjedovanja droga i nasilničkog ponašanja. Ostao je paralizovan nakon što ga je prijatelj upucao u leđa 2005. godine.