Odluka o neulasku u novi ugovor EU
0

William Hague: Nećemo biti izolovani u Evropi

SRNA
William Hague
William Hague
Britanski sekretar za spoljne poslove Vilijem Hejg rekao je danas da odluka da ne uđu u novi ugovor Evropske unije na samitu prošlog petka neće ostaviti Britaniju izolovanu i na marginama Evrope.

"Mi nismo marginalizovani, ja se ne slažem sa tim, ja ne koristim terminologiju dvije brzine Evrope, to podrazumijeva da jedna grupa stiže do nečeg mnogo brže od druge grupe", rekao je Hague, član Konzervativne stranke, u današnjem intervju Sky Newsu.

Ranije je zamjenik premijera, Nick Clegg, iz Liberalno demokratske stranke, koja je koalicioni partner konzervativaca, rekao je da je gorko razočaran ishodom prošlonedjeljnog samita EU, rekavši da se time rizikuje da Britanija ostane izolovana, podsjeća Reuters.

Britanija može da bude "izolovana i marginalizovana" od strane Evropske unije nakon što je odbila ugovor čiji je cilj okončanje dužničke evro krize, rekao je Clegg.

"Ja sam gorko razočaran ishodom prošlonedeljnog samita, preciznije zato što mislim da sada postoji stvarna opasnost da tokom vremena Ujedinjeno kraljevstvo bude izolovano i marginalizovano u Evropskoj uniji", rekao je Clegg BBC-ju.

On je takođe upozorio protivnike Evropske unije u Konzervativnoj partiji koji nastoje da Britanija potpuno napusti EU, rekavši da bi to ostavilo Britaniju kao globalnog "Pigmejca".

"Ja mislim da bi Britanija, ukoliko napusti EU, bila smatrana za beznačajnu od strane Washingtona i za Pigmejca u svijetu gdje ja želim da mi stojimo visoko i vodimo svijet", rekao je Clegg.