I dalje jedna od vodećih članica
0

Cameron: Velika Britanija nije isključena iz EU

FENA
David Cameron
David Cameron
Britanski premijer David Cameron u petak je izjavio kako Velika Britanija nije isključena iz Evropske unije uprkos njezinu protivljenju planu o promjeni sporazuma u Bruxellesu.

"Nismo isključeni, mi smo i dalje dio EU, jedna smo od vodećih članica jedinstvenog tržišta", izjavio je Cameron u intervjuu za lokalnu televiziju nakon evropskog samita u Bruxellesu.

Glede odbijanja Velike Britanije da prihvati promjene sporazuma 27 zemalja članica EU-a, rekao je kako to bez sumnje znači promjenu u odnosima Britanije s Evropom, ali da "ono što je u središtu međusobnih odnosa - jedinstveno tržište, trgovina, ulaganja, gospodarski rast, povećanje zaposlenosti - i dalje ostaje isto", kazao je Cameron.

"Kad je riječ o odbrani, mi smo glavna evropska članica u NATO-u. Kad je riječ o evropskoj vanjskoj politici, mi smo među glavnim čimbenicima", dodao je. "No nismo u monetarnoj uniji i ne želimo biti; nismo u šengenskoj zoni i zbog toga sam sretan, jer želim da nas naše granice štite od ulaska u zemlju ilegalnih imigranata, oružja i droge", rekao je britanski premijer.