House se pozvao na 5. amandman
0

WikiLeaks: Prijatelj Bradleya Manninga odbio svjedočiti

Sarajevo-x.com
David House (Foto: AP)
David House (Foto: AP)
Prijatelj i utemeljitelj mreže podrške američkom vojniku Bradleyu Manningu optuženom za odavanje povjerljvih informacija web stranici WikiLeaks, David House, je odbio da svjedoči pred velikom saveznom porotom na suđenju Manningu, te se pozvao na peti amandman američkog ustava.

Naime, 5. amandman američkog ustava kaže da niko ne mora svjedočiti ako bi se tim svjedočenjem mogao inkriminirati.

David House je rekao novinarima nakon izlaska iz zgrade suda da je velikoj saveznoj poroti dao samo svoje ime i adresu. Bradley Manning je optužen za curenje velikog broja američkih vojnih i dokumenata State Departmenta na web stranici Wikileaks.

Hosuse je među prvima u nizu stanovnika Bostona koji su trebali svjedočiti pred velikom porotom u ovom slučaju. Manning je već 11 mjeseci u pritvoru, sada je u Fort Leavenworth u Kansasu.

U početku je Manning bio zatvoren u Quantico Marine bazi u Virdžiniji, gdje je bui zlostavljan prema riječima mnogih, među kojima je i House.

House koji je bio jedan od rijetkih ljudi koji su posjećivali Manninga u Quanticu, rekao je CNN-u u februaru da je Manning ponekad u takvom stanju da ne može voditi jednostavan razgovor o bilo čemu. Ovakve optužbe Pentagon je negirao.