Sjedinjene Američke Države
0

Vojnik koji je davao dokumente "Wikileaksu" prebačen u drugi zatvor

SRNA
Bradley Manning (Foto: AP)
Bradley Manning (Foto: AP)
Administracija američkog predsjednika Baracka Obame prebacila je u drugi zatvor vojnika Bradleya Manninga, optuženog da je proslijedio više hiljada povjerljivih dokumenata internet stranici "Wikileaks", nakon kritika da se prema njemu loše postupa.

Zvaničnik Pentagona Jeh Johnson rekao je da je Manning prebačen iz baze američke mornaričke pješadije u Quanticu, u Virdžiniji, u zatvorsku jedinicu u bazi Fort Leavenworth, u Kanzasu.

"Zbog dužine boravka u pritvoru u očekivanju suđenja i uzimajući u obzir koliko će taj proces još trajati, donijeta je odluka da Manning bude prebačen u Fort Leavenworth", rekao je Johnson.

Zvaničnici nisu željeli da kažu kada će se transfer dogoditi, ali su istakli da će to biti uskoro.

Manningov advokat David Coombs sredinom prošlog mjeseca izjavio je da je njegov klijent primoran da 23 sata dnevno boravi u ćeliji te da skine odjeću i spava go. Coombs je istakao da je njegov klijent suočen sa novim oštrijim uslovima u zatvoru u bazi u Quanticu, u Virdžiniji, nakon "sarkastične pošalice" koju je iznio o svom utamničenju. 

Manning je tokom osam mjeseci, koliko se nalazi u zatvoru, bio primoran da spava samo u boksericama zbog predostrožnosti da ne bi došlo do neke povrede, ali mu je u martu naređeno da skine i bokserice. 

Portparol američke vojske tvrdio je da se tom mjerom ne namjerava "izazvati bilo koja vrsta poniženja". 
Američka vojska iznijela je tokom prošlog mjeseca 22 optužbe protiv Manninga, koje ga terete da je koristio neovlašten softver na vladinim računarima da bi "skidao" povjerljivu informaciju i omogućio da obavještajni podaci budu dostupni "neprijatelju". 

Američki vojni zakon za ovaj prekršaj predviđa smrtnu kaznu. 

Manning je osumnjičen za curenje informacija iz 620.000 diplomatskih i vojnih dokumenata. On je pristupio američkoj vojsci 2007. godine i prvobitno je u maju prošle godine optužen po 12 tačaka zbog ilegalnog povlačenja dokumenata sa interneta i objavljivanja povjerljivog snimka vojne operacije, te diplomatskih dokumenata i depeša.