Svijet
141

WikiLeaks objavio 300.000 dokumenata Erdoganove AK partije

Klix.ba
WikiLeaks je objavio prvi dio obećanog skupa dokumenata koji potječu sa glavnog servera turske AK partije, a koji su prikupljeni u jeku akcije hapšenja i otkaza nakon neuspjelog državnog udara.

Prvi dio objave sačinjen je od 294.548 emailova koji pripadaju AK partiji predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a objavljeni su u utorak u 23 sata po lokalnom vremenu. Svi emailovi su povezani sa stranicom akparti.org.tr, a kreirani su u rasponu od 2010. do 6. jula 2016. godine.

Nekoliko sati prije objave WikiLeaks se našao pod pritiscima i cyber napadima koji su, kako se navodi, došli iz krugova turske vlade koja ne želi da se objave osjetljivi dokumenti.

"Verificirali smo materijal i izvore koji nisu, ni u kakvom slučaju, povezani s elementima koji stoje iza pokušaja državnog udara ili iza rivalskih političkih partija ili država", navedeno je u saopćenju WikiLeaksa.

Među 300.000 emailova nalazi se nekoliko hiljada priloga, pojavljuje se 762 email adresa, a pošto je riječ o prvom dijelu objave raspon adresa odgovara slovima između "A" i "I". Veći dio objavljenih dokumenata ne tiču se unutarpolitičkih tema već odnosa sa drugim državama svijeta. Također, jedan od mailova sadrži brojeve telefona visokih zvaničnika AKP-a.

Objava dokumenata je blokirana na teritoriji Republike Turske, a Wikileaks je pozvao građane da dijele dokumente putem sistema kao što su TorBrowser i uTorrent.

"Opozicija bi uvijek trebala imati glas i pravo na protok informacija. WikiLEaks je pretrpio Ddos napade nakon objave da će obznaniti 300.000 emailova i 500.000 drugih dokumenata turske vlade. Upravo zato sumnjamo da će turske vlasti pokušavati cenzurisati sve informacije koje WikiLEaks objavi. Da bi izbjegli cenzuru, koristite alate Tor, I2P ili VPN. Pozivamo narod da ne zanemari dokumente samo zato što njihova vlast to želi, a mi ćemo se potruditi da ih prevedemo kako bi međunarodna zajednica dobila bolji pogled u situaciju u Turskoj", stoji u saopćenju organizacije.