Svijet
43

Wikileaks pod stalnim napadima, ali poručuju: Otkrit ćemo ko stoji iza državnog udara u Turskoj

Klix.ba
WikiLeaks je, nakon što je objavio da će publicirati najmanje stotinu hiljada dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj, upozorio kako će se vlasti u ovoj zemlji potruditi da spriječe objavljivanje informacija.

Poručili su kako je WikiLeaks pretrpio hakerske napade poslije najave objavljivanja dokumenata nakon neuspjelog pokušaja državnog udara u Turskoj.

"Naša infrastruktura našla se pod stalnim napadima. Nismo sigurni ko nas napada, ali postoje naznake da se radi o grupi iz turskih državnih struktura ili njihovih saveznika", piše na zvaničnoj Twitter stranici WikiLeaksa.

Dodaju kako uprkos napadima koji su privremeno odgodili objavu, ostaju pri tome da će publicirati prvi dio koji se sastoji od 300.000 mailova i 500.000 dokumenata.

Podsjećamo, nakon neuspjelog vojnog udara koji se desio u noći sa subote na nedjelju poginulo je blizu 300 osoba. Sigurnosne snage uz pomoć građana Turske uspjele su savladati pobunjene vojnike, a snage odane vladi uhapsile su blizu 6.000 osoba.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan za pokušaj svrgavanja vlasti u ovoj zemlji optužio je muslimanskog klerika Fethullaha Gulena.