Istraživanja u toku
41

WHO: Nije utvrđeno tačno porijeklo koronavirusa, ali dokazi ukazuju na životinje

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je saopćila da tek treba biti utvrđeno tačno porijeklo koronavirusa, ali da rani dokazi pokazuju da potuče od životinja.

Američki mediji pišu da je koronavirus "pobjegao" iz laboratorija za virologiju u kineskom gradu Wuhanu, ali je regionalni direktor WHO-a za Zapadni Pacifik Takeshi Kasai upozorio na te špekulacije rekavši da se još uvijek ne zna tačno porijeklo patogena.

"Mislim da u ovoj fazi nije moguće ustanoviti precizan izvor, ali dostupni dokazi govore da virus potiče od životinja. Još jednom, brojni naučnici proučavaju ovaj problem, dosad smo čuli da bi životinje mogle biti izvor, ali se ne zna kako je došao do ljudi", izjavio je Kasai.

Prošle sedmice su Fox News i Washington Post objavili priče bazirane na anonimnim izvorima iz američke vlade u kojima je navedena mogućnost da je virus "pobjegao" iz wuhanskog laboratorija. No, u to ne vjeruju svi u SAD-u, a među njima je i ugledni dr. Anthony Fauci koji se ne slaže s tom tvrdnjom te smatra da koronavirus nije vještački napravljen nego da je prirodno evoluirao i zarazio ljude.

Neka istraživanja su također pokazala da se virus pojavi mnogo ranije nego se misli. Određen broj eksperata vjeruje da je do zaraze došlo u novembru ili decembru prošle godine na tržnici u Wuhanu, dok drugi smatraju da je sve počelo još u septembru i ne u Wuhanu, nego južnije od ovog grada.

Bilo kako bilo, porijeklo koronavirusa je još uvijek misterija, piše Russia Today.