Svijet
0

Westerwelle: Assadu, kad bude svrgnut, treba suditi ICC

FENA
Guido Westerwelle
Guido Westerwelle
Ministar vanjskih poslova Njemačke Guido Westerwelle zatražio je da se sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu sudi na Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

Na upit šta će se desiti s Assadom nakon što bude svrgnut s vlasti, Westerwelle je odgovorio da bi bilo "najbolje da mu se sudi na ICC-u".

"Ukoliko će to zaustavit svakodnevno ubijanje, Asad bi mogao svojom voljom da napusti državu. U tom slučaju, za mene nije primarno njegovo suđenje. Najvažnije od svega je da se zaustavi ubijanje u Siriji i da se stvori demokratska zajednica", rekao je Westerwelle ističući da je i prognanstvo jedna od opcija.

Ministar je kazao da je protiv ideje o vojnoj intervenciji na Siriju, dodavši da bi to povećalo probleme umjesto da ih smanji.

"Vanjska intervencija bi mogla proširiti vatru", rekao je Westerwelle.

U vezi sa bivšim sirijskim premijerom Rijad Hidžab koji se pridružio opoziciji, Westerwelle je rekao da je "klizište stiglo do centra uprave", te dodao da će Kina i Rusija imati teške obaveze ukoliko nastave podržavati Assada i nastave s blokadom djelovanja UN-a, prenosi u nedjelju agencija Anadolija.