Svijet
0

Washington želi ukinuti sankcije Sjevernoj Koreji

FENA
Sjedinjene Države obavezale su se u utorak da će za mjesec dana riješiti pitanje finansijskih sankcija nametnutih 2005. Sjevernoj Koreji, rekao je u Pekingu glavni američki pregovarač Christopher Hill.

"Sjedinjene Države se obavezuju, a to su prenijele i ostalim stranama tokom pregovora, da će pitanje sankcija biti riješeno za 30 dana", rekao je Hill novinarima nakon potpisivanja sporazuma o prekidu rada sjevernokorejskih nuklearnih postrojenja, javio je AFP.

Finansijske sankcije koje je Washington zaveo prije godinu dana odnose se na zamrzavanje oko 24 miliona dolara koji se nalaze na sjevernokorejskim računima u banci Banco Delta Asia na Macau, nakon optužbi o pranju novca.

Međutim, bez obzira na postignuti sporazum, Christopher Hill je ocijenio u utorak da ostaje još "mnogo posla da se uradi", izražavajući zadovoljstvo zbog postignutog sporazuma o sjevernokorejskome nuklearnom programu.

"To je samo kraj početka jednoga dugog procesa. Imamo još mnogo posla da uradimo" rekao je Hill, naglasivši da je zadovoljan "sporazumom" i ocijenivši ga "prvim solidnim korakom".

"Jasno je da moramo prijeći dug put", rekao je on novinarima nakon potpisivanja zajedničke deklaracije kojom se Sjeverna Koreja obavezuje da će početi s prekidom rada na svojim nuklearnim postrojenjima.