|

Washington želi da napravi "virtuelni Egipat"

Washington želi da napravi "virtuelni Egipat"
0
S
SRNA
19.2.2011. u 13:42
5
komentara
0

dijeljenja
Washington želi da napravi "virtuelni Egipat" Hugo Chavez (Foto: Reuters)
Venecuela je optužila SAD da pokušava da napravi "virtuelni Egipat" u zemlji, miješanjem u štrajk studenata koji se protive predsjedniku Hugu Chavezu.
Grupa od desetak studenata počela je prije 18 dana štrajk glađu ispred prostorija Organizacije američkih država (OAS) u Karakasu zahtjevajući da generalni sekretar ove organizacije Jose Miguel Insulsa otvori istragu slučajeva političkih zatvorenika.

Zahtjev studenata posebno se odnosi na slučaj sudije Marije Lurd Afiuni, koja je uhapšena 2009. godine, a koja je od nedavno u kućnom pritvoru.

Maloj grupi štrajkača kasnije se pridružilo još studenata.

Američki State Department apelovao je u četvratak na Venecuelu da dozvoli posjetu Insulsi što je izazvalo oštre kritike vlade koja je rekla da u zemlji nema političkih zatvorenika.

"Ne želimo da nam dolaze SAD ovdje i da se miješaju u naše probleme. Oni žele da naprave lažni scenario, nešto kao virtuelni Egipat", rekao je ministar spoljnih poslova Nikolas Maduro novinarima.

On je dodao da Washington i desničarske grupe koje su aktivne u Veneculi, a sa sjedištem u Majamiju, pokušavaju da destabilizuju vladu Chaveza.

Pristalice Chaveza kažu da studente finansira Washington kao i neke nevladine građanske grupe i organizacije.

Štrajkovi glađu su uobičajen oblik protesta protiv predsjednika Venecuele, ali obično ne traju dugo.

Međutim, prošle godine farmer Franklin Brito umro je od gladi tokom štrajka zahtjevajući da mu država vrati zemlju koju mu je bespravno oduzela.

Tenzije između Karakasa i Washingtona nisu se smirile nakon dolaska Baracka Obame na mjesto predsjednika SAD, a dvije zemlje trenutno nemaju diplomatsku saradnju.

Chavez je ismijao kritičare koji povlače paralelu između njegove vlade i Egipta pod Mubarakom, rekavši da je on na svim izborima od 1998. godine pobjeđivao sa ogromnom većinom.

Mnogi protivnici kritikuju Chaveza zbog autoritarne vladavine, dok pristalice kažu da je on dao vlast siromašnoj većini u zemlji nakon više decenija vladavine korumpirane elite.

Posljednjih godina, opozicija u Venecueli fokusirala se na razvijanje demokratskog političkog pokreta kao protivnika Chavezu na biralištima, a ne na ulicama.
Prijavi grešku


Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...