|

Washington uveo nove sankcije Iranu

Washington uveo nove sankcije Iranu
0
F
FENA
25.10.2007. u 18:00
0
komentara
0

dijeljenja
Washington uveo nove sankcije Iranu
Administracija predsjednika Georgea W. Busha u četvrtak je uvela nove američke sankcije Iranu, optužujući režim u Teheranu da podržava terorizam na Bliskom istoku, izvozi projektile i razvija nuklearni program.
Državna tajnica Condoleezza Rice i ministar finansija Henry Paulson na zajedničkoj su konferenciji za novinare u State Departmentu kazali da se poduzimaju mjere protiv Iranske revolucionarne garde, njezine postrojbe za posebne operacije Quds, te 20-ak banaka i tvrtki, kako bi se kaznilo Teheran zbog pomoći terorističkim organizacijama u Iraku i na Bliskom istoku.

Rice je kazala da su ti koraci u skladu sa "sveobuhvatnom politikom suprotstavljanja prijetećem ponašanju Iranaca", dodajući da je SAD i dalje otvoren za "diplomatsko rješenje".
"Na nesreću iranska vlada nastavlja odbijati našu ponudu za otvorene pregovore, te umjesto toga prijeti miru i sigurnosti, nastavljajući s razvojem nuklearne tehnologije koja može voditi do nuklearnog oružja, gradeći opasne balističke projektile, podržavajući šijitske militante u Iraku i teroriste u Iraku, Afganistanu, Libanonu i na palestinskim
teritorijima", rekla je Rice.

Iran također negira pravo postojanja članice UN-a, i prijeti da će izbrisati Izrael sa zemljovida, dodala je, prenijela je Hina.

Sankcije će onemogućiti da više od 20 iranskih banaka i tvrtki u vlasništvu ili pod nadzorom Revolucionarne garde ima pristup američkom finansijskom sistemu, što će se vjerojatno u velikoj mjeri odraziti i na međunarodno bankarstvo.

Rice je ocijenila da će nove sankcije biti "snažno sredstvo
odvraćanja", kako bi tvrtke u SAD-u i inozemstvu prekinule poslovne veze s Iranom.

"Poduzimamo dodatne korake protiv opasnog ponašanja Irana, kako bi finansijske ustanove diljem svijeta sa što više informacija mogle donositi odluke o tome s kime će poslovati", rekao je ministar finansija Paulson, upozorivši da Iran godišnje daje stotine miliona dolara za terorističke aktivnosti.

"Iranske banke koriste niz varki kako bi izbjegle i najstrože
kontrole. U poslovanju s Iranom gotovo je nemoguće znati ko je čiji klijent i da li se možda i nenamjerno olakšava bezobzirno ponašanje vlade" u Tehernu, kazao je Paulson.

Po njegovim riječima, danas postoji sve veća vjerojatnost da se, ako se posluje s Iranom, ustvari posluje s Iranskom revolucionarnom gardom.

Sankcije će obuhvatiti i tri iranske banke u državnom vlasništvu, uključujući banku Melli.

Uvedene mjere rezultirat će zamrzavanjem imovine navedenih banaka, tvrtki i pojedinaca u SAD-u. Također će se tvrtke izvan SAD-a obavještavati o tome da bi poslovanje s tim iranskim entitetima moglo biti problematično.

Uz uvođenje vlastitih sankcija, koje mogu nanijeti znatne teškoće poslovanju Irana s inozemstvom, SAD istodobno nastoje pridobiti članice Vijeća sigurnosti UN-a za treću rezoluciju s novim, oštrijim sankcijama za režim u Teheranu, koji unatoč ranijim mjerama VS UN nije zaustavio razvoj svog nuklearnog programa.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.